fbpx

100% fertőzésveszély, marad a kockázatos időjárás

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 24.

Egyik szemünk nevet, a másik ádázul figyel: a meleg, csapadékos időjárás nagyon jól jön a szántókon a gabonának és a tavaszi kapás növényeknek, de komoly kihívás a növényvédelemnek.

Van tartalék nedvesség a talajokban

Az utóbbi napok csapadékos és meleg időjárása jót tesz a szemnövekedés fázisában lévő gabonának és az intenzíven növekvő kapás növényeknek. Az ország jelentős részén 20-50 mm csapadék hullott, ami az Alföld délkeleti, középső tájain és a Dunántúl északnyugati felén lényegesen meghaladja a sokéves átlagot. Az esők révén a felszín közeli és a felső félméteres talajréteg is sokfelé átnedvesedett, jelentősen nőtt a nedvességtartalma, de foltokban, főként az ország keleti felén van, ahol a középső réteg még elég száraz. A mélyebb talajrétegek nedvességtartalma jó tartalékot jelenthet egy esetleges nyári aszály során – írja az OMSZ agrometeorológiai jelentése. Szombattól csökken a csapadék, és bár jönnek záporok, jégesővel, felhőszakadással kísért zivatarok, a következő egy hétben területi átlagban 5 és 15 mm közötti csapadék valószínű, aminek nagy része a legtöbb helyen péntek estig hullik majd.

szőlőültetvény szántó

Nagy kihívás most a növényvédelem

Az esős és meleg idő ugyanakkor komoly kihívás a növényvédelemnek. Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok a szemfejlődés, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban e vízigényes fenológiai fázisokban. A napraforgónak és a kukoricának sokfelé az utolsó pillanatban jött az eső, az ország nagy részén már aszályos körülmények közt fejlődtek az elmúlt időszakban.

A korai gyümölcsök, a szamóca és a cseresznye éréséhez jól jött a május első felét jellemző gyakran napos és száraz idő, az intenzív záporok, felhőszakadások már rontják a termés minőségét.   

A gombás megbetegedések szempontjából a hét első fele volt érdekes, amikor sok helyen, hosszan volt vizes a növények levélfelülete. A meteorológiai előrejelzések szerint szombat reggelig még többfelé lesznek vizesek a sűrűbb állományok, vasárnap, hétfőn és kedden csak kevés helyen és átmenetileg lesz vizes a növényzet.

Már látható a lisztharmat a szőlőkben

A szőlőkben a mostani, virágzás előtti (egyes fajtáknál virágzási) fenológiai stádium igen érzékeny időszak. A meleg révén jelentős a napi hajtásnövekedés, de több ültetvényben nem éri el az 1 m-t a hajtások hossza. Sok helyütt már láthatók a lisztharmat elsődleges és másodlagos tünetei. A NAK közleménye szerint a fertőzésveszély értéke 100 százalékos. Fontos a gyors beavatkozás, a gombás fertőzés megállítása még a bogyókötődés előtt.