fbpx

Kivezetné a földalapú támogatást az EU a gazdatüntetések után

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 10.

…illetve egy sor alapvető változást vezet be a támogatási rendszerben. A cél, hogy a támogatások valóban a termelőkhöz jussanak, segítsék a piacra jutást, illetve a klímaváltozásra való felkészülést.

Valóban a gazdákhoz jusson a támogatás

Az EU mezőgazdaságának jövőjéről szóló kerekasztal-beszélgetés során felmerült a földalapú támogatások kivezetése, és helyette a kisgazdaságok támogatása, és zöld-termelés ösztönzése, a versenyképes piacra jutás feltételeinek támogatása a cél. Erről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tájékoztatta a sajtót, miután az EU a mezőgazdasági támogatási rendszerek felülvizsgálatára, átalakítására kényszerült az év eleji gazdatüntetések miatt. Az EU-elnök szerint az agrár-élelmiszeripari rendszert rugalmasabbá, versenyképesebbé és fenntarthatóbbá kell tenni. Ezért szembetűnő változtatásokat szorgalmaznak a blokk gazdálkodási támogatásaiban, beleértve a hektáralapú kifizetések helyett a célzottabb jövedelemtámogatást. Ezek között szerepel még például a piaci pozíciókat segítő tagállami intervenciós infrastruktúra fejlesztésének, a központi raktározási kapacitásoknak a támogatása is. Továbbá a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok keretében az EU Közös Agrárpolitikája nem új zöld szabályokat írnának elő a gazdálkodók számára, inkább az ösztönzőkre és a blokk meglévő környezetvédelmi szabályok betartatása lesz a cél.

Újabb szabályok helyett ösztönzők jönnek

Az ajánlások középpontjában a KAP-kifizetések mezőgazdasági termelők közötti elosztásának javasolt változtatása áll. A jelentés szerint a jelenlegi területalapú kifizetések nincsenek kapcsolatban a valós társadalmi-gazdasági szükségletekkel. Más szóval, a cél az, hogy a jövedelemtámogatás valóban ahhoz az aktív gazdához jusson, akinek a legnagyobb szüksége van rá. A tervezeteknek része egy a fiatal gazdálkodók számára létrehozott speciális EU-s 3 milliárd eurós hitelkeret, ami segítené a fiatal gazdálkodókat a fenntartható átmenetben.

A jelenlegi rendszer szerint a gazdálkodóknak nyújtott közvetlen kifizetések a helyes mezőgazdasági és környezeti feltételek (GAEC) betartásához kötődnek, amelyek különböző zöld gyakorlatokat foglalnak magukban, például a föld parlagon fektetését. Ezzel szemben az új jelentés nem tesz említést a GAEC-ről, hanem arra szólít fel, hogy „megfelelően jutalmazzák és ösztönözzék azokat a gazdálkodókat”, akik az uniós jogszabályokon túlmenően fenntartható gyakorlatokat alkalmaznak. A cél tehát újabb/további szabályzók helyett ösztönzőkkel közelebb jutni a KAP céljaihoz.

(Forrás: Euractive)