fbpx

Kevesebb trükközés: fontos változások a földtörvényben!

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 19.

Nagyon hasznos, rég várt változások jelennek meg a földtörvény módosításával. Kevesebb esély lesz a pofátlan visszaélésekre, kevésbé lehet jó minőségű földet kivonni a művelésből, nem családtag csak akkor örökölhet földet, ha gazdálkodik…

Több, mezőgazdasági vonatkozású jogszabállyal egy menetben változtatta meg a parlament a földforgalmi törvényt július 1-től való érvényességgel. A változtatások egy részét a joggyakorlat egységesítésének célja motiválta, egy másik része pedig a visszaélések megakadályozását szolgálja” – mondta a Világgazdaságnak Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) főtitkára. A módosítások elsősorban a jóhiszemű földet vásárlók érdekeit óvják a csalóktól, rosszhiszemű próbálkozásoktól, illetve a termőföldet is védik bizonyos öröklés vagy ipari-infrastrukturális beruházások esetén.

termőföld

A tisztességes vevők védelmében

Az egyik legfontosabb friss módosítás megakadályozza, hogy elővásárlásos helyzetben a vételre jelentkező köteles a foglaló összegét előzetesen letétbe helyezni ügyvédnél, közjegyzőnél, és ezt igazolnia kell. Gyakori trükk (volt) ugyanis, hogy rosszhiszemű vevők valódi vételi szándék nélkül csak azért utaztak elővásárlásban érintett földekre, hogy megkérjék az árát a vételtől való visszalépésnek. (Egy korábbi, év eleji módosítás is erősíti a hiteles vevők védelmét: január 1-jétől termőföld adásvételekor a vételárárat banki átutalással vagy ügyvédi letétbe helyezéssel kell megfizetni – azért, mert néha megtörténik, hogy szerződők irreálisan magas árat írnak a papírra, hogy ezzel távol tartsák mások érdeklődését az adásvételben szereplő földre. Így azonban szabálytalan helyzet alakult ki, mert a valós ár természetesen nem a szerződésbe írt abszurd magas díj volt, hanem alacsonyabb. Ezért kell most a valós összeget átutalással vagy ügyvédi letéttel teljesíteni.)

Ugyancsak a tisztességes vásárlók érdekét védi, hogy több információt szerezhetnek a földhasználatról. Mások által használt földeknél az adásvételi szerződésnek eddig is tartalmaznia kellett a tájékoztatást a földhasználat időtartamáról és ellenértékéről. Eztán a többlethasználati megállapodás – amely az osztatlan közös tulajdonú területeken a tulajdonostársak számára ad földhasználati lehetőséget – is ebbe a kategóriába fog tartozni, így ha többlethasználati megállapodás van érvényben a megvásárolni kívánt tulajdoni hányadon, akkor ezt is fel kell tüntetni a szerződésben.

Földöröklés: nem családtagnak gazdálkodnia kell hozzá

Mint ismert, termőföld törvényes öröklésekor esetén nem kell alkalmazni a földforgalmi törvény szabályait, vagyis az is örökölhet akár 300 hektárnál nagyobb területet, aki nem gazdálkodik. Végrendeleti termőföld-örökléskor ha a végrendeleti örökös egyben törvényes örökös is, akkor a törvényes öröklésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Ha viszont a végrendeletben megnevezett személy nem törvényes örökös (vagyis nem családtag), akkor csak úgy juthat hozzá a föld-tulajdonjoghoz, ha földművesnek minősül vagy egy éven belül földműves végzettséget szerez.

Értékes föld maradjon művelésben

Magyarországon leggyakrabban – de persze sajnos nem kizárólagosan – a különféle nagy járműgyárak, logisztikai és más objektumok zöldmezős beruházásai kapcsán hallunk arról, milyen értékes, jó minőségű földeket vonnak ki művelés alól. Most szigorodnak ennek a feltételei is. Alapvetően eztán termőföldet csak kivételesen lehet más, nem gazdálkodási célra felhasználni, és elsősorban a gyengébb minőségű termőföldeket kell ipari-beruházási vagy más célra igénybe venni, különös tekintettel a magas AK-értékű földekre.