fbpx

Az oroszok a szövetséges kazakok gabonaexportját is ütik

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 29.

Elfoglalja Kazahsztán afganisztáni gabonapiacait az offenzív orosz export; a kazakok idén több más alapanyag terén veszítenek kiviteli pozíciójukból.

Bár egy – igaz, nem túl jelentős – gazdasági szövetség tagjai, Oroszország agresszíven növelte a búzaliszt exportját Kazahsztán kulcsfontosságú piacaira. Így Afganisztán két éve az orosz liszt legnagyobb importőre. 2024 január-júliusában az ilyen irányú szállítások 270 ezer tonnára nőttek, ami több mint ötszöröse a tavalyinak. Eközben Kazahsztán fokozatosan csökkenti az Afganisztánba irányuló búzaliszt-kivitelt. Idén fél év alatt 570 ezer tonna kazah búzalisztet szállítottak ki, míg a tavalyi év azonos időszakában ez a szám 576,4 ezer, 2022 első félévében pedig 604 tonnát tett ki.

gabona betakarítás
Illusztráció: Horizont Média/archív

Az oroszok agresszív gazdaságpolitikája részben érthető: Kazahsztán komoly erőfeszítéseket tesz mezőgazdasága fejlesztésére, főleg a gabonák frontján, és exportpiacai bővítésére.

Kazahsztán egyébként sem hasít a kivitelben. Egy friss jelentés szerint A kazahsztáni gabona-, hüvelyes- és olajos magvak exportőrei jelentősen elestek a bevételtől. 2024 első félévében Kazahsztán 1 milliárd dollárra csökkentette a nyers mezőgazdasági termékek exportját, ami majdnem 40%-kal kevesebb a tavalyi év azonos mutatójához képest. Jelentősen csökkent a külföldi piacokon a főbb termények – búza és árpa, valamint olajos magvak és hüvelyesek – kínálata. Különösen a búza exportja esett, amelynek részesedése a mezőgazdasági nyerstermékek teljes kínálatából eléri a 62%-ot, 52%-kal, 1 milliárd dollárról 494 millió dollárra csökkent. A lenmag (a teljes export 9,7%-a) 42%-kal, 144 millióról 83 millió dollárra csökkent. Az árpaexport (7,3%) 119 millióról 79 millió dollárra (-33,8%) csökkent. A nyers mezőgazdasági export egyetlen árucikke, ami erősített a piacon, a fonatlan pamutszál: 31%-os növekedéssel 59 millióról 77 millió dollár fölé ugrott.