fbpx

A -23 millió tonna lenullázhatja az orosz gabonaexportot

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 06.

Az oroszországi gabonaexport potenciálja 2024/25 MY 22-23 millió tonnával alacsonyabb a tavalyinál, aminek következtében az évente február 15-től június 30-ig bevezetett exportkvóta nulla lehet. Ez érinti az európai piacokat is.

Ezt az előrejelzést Vladimir Petrichenko, a ProZerno vezérigazgatója hangoztatta – írja az Interfax . Az exportpotenciál a gabonatermés idei csökkenése ellenére sem rossz, de 22-23 millió tonnával alacsonyabb a tavalyinál, így a szakértő 49 millió tonna alá becsüli az orosz gabona exportját a jelenlegi szezonban. Ugyanakkor a külföldi szállítások mennyisége attól függ, hogy az intervenciós alapot milyen mértékben nyitják meg, mondta Petrichenko. Az alapban jelenleg durván 4 millió tonna van most, ezek forgalomba hozatalával volna biztosítható a 48-49 millió tonnás exportpotenciál. Ha ez nem történik meg, azzal további mínusz 3-4 millió tonna lesz a mérlegben.

Az elemzői előrejelzés szerint a 2024/25-ös szezonban az orosz búzaexport 40,4 millió tonnára eshet.

– A potenciál közel 12 millió tonnával csökken a tavalyi exporthoz képest (ami 52,2 millió tonna volt), bár továbbra is a világ első számú búzabeszállítója maradunk – szögezte le Petricsenko.

Az utolsó mondat jelentőségét az EU mezőgazdasága szempontjából az adja, hogy az oroszok nemcsak hajlamosak fegyverként használni a gabonakereskedelmet (akár az inputanyagokét), de nagy exportőrként még tisztességes viszonyok közt is nyomást gyakorolnának a piacra.