fbpx

Tisztességtelen fegyver – jöhet EU-s embargó az orosz árura

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 15.

Az Európai Parlament néppárti politikusai készek megvédeni Európát a fegyverként használt, tisztességtelen árversenyt generáló orosz és belarusz agrárimporttól.

Március 12-én az Európai Parlamentben széles politikai egységben támogatták a frakciók az Oroszországból és Fehéroroszországból származó mezőgazdasági termékek szankcionálását. Az erről szóló vita során Andrzej Halicki, az Európai Néppárt képviselője az orosz mezőgazdasági termékek azonnali embargója mellett foglalt állást. – Oroszország fegyverként használja élelmiszer-kivitelét Európa ellen. Megnőtt az élelmiszer- és gabonaimport Oroszországból és Fehéroroszországból dömpingáron, ami rendkívül aggasztó – mondta statisztikai adatokra hivatkozva.  Hollandiában évi 70%, Spanyolországban, Németországban és Olaszországban pedig 40%-kal nőtt ez az import. Magyarországon is érzékelhető az olcsó orosz (és egyre kisebb részben ukrán) gabona jelenléte, a világpiaci árak és korábbi piacok elvesztése miatt a magyar és közép-európai gazdák is súlyos veszteségeket szenvednek el.

Pietras Aušträvičius litván parlamenti képviselő is a gabona, valamint más orosz és fehérorosz élelmiszeripari termékek uniós piacra behozatalának leállítását kérte. Szerinte tavaly az oroszok/fehéroroszok bő 1,5 millió tonna gabonát adtak el az EU piacain, ami „tisztességtelen árversenyt teremt, rontja a gazdálkodók helyzetét az Európai Unióban”.

Az orosz és fehérorosz áruk kizárása, az ukrán áruk elirányítása az EU piacairól korábbi cikkeinkben is sokszor szerepelt:

Kikészíti Közép-Európát a temérdek, olcsó orosz búza
Az EU blokkolhatja az orosz agrárexportot
A lettek-litvánok vennék az ukrán árut, kizárnák az oroszt