fbpx

Globális gabona rekordtermés várható a mezőgazdaságban

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 28.

A gabona- és benne a búzatermés várhatóan 1,2, a kukorica-előállítás 0,5 százalékkal haladhatja meg a tavalyi szezon eredményeit.

Nem Európa hozza majd a pluszokat…

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) globálisan rekord gabonatermést vár a 2024/25-ös gazdasági évre. A március közepén közzétett jelentésében az IGC a vonatkozó össztermést az első előrejelzések szerint összesen 2,3 milliárd tonnára teszi, ami 28 millió tonnával, 1,2%-kal több a 2023/24-re becsültnél. Ebből várhatóan szűk 800 millió tonna a búza, ami 9,3 millió tonnás, 1,2%-os növekedésnek felelne meg az előző évhez képest. Ezzel csak kis mértékben maradna el a 2022/23-as évben elért 803,4 millió tonnás rekordtól. Míg Észak-Európában az őszi gabonakészleteket a nedves időjárás fenyegette, addig az északi félteke legfontosabb beszállító országaiban pozitívak a kilátások. Észak-Afrika egyes részein és így a fontos importáló országokban a szárazság valószínűleg ismét hatással lesz a betakarításra. Az EU-ra való tekintettel a Gabonatanács arra számít, hogy a következő búzatermés 1,9 százalékkal 130,5 millió tonnára csökken 2023-hoz képest. Ez lenne a harmadik visszaesés zsinórban. Indokként a csapadékos viszonyokat említik, ami Németországot és Franciaországot is érinti, sőt, az elmúlt hetek folyamatos esőzése megnehezítette a műtrágya kiszórását. Bulgária, Románia és Olaszország egyes részein azonban szárazság volt jellemző.

búza kukorica
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Az USA és Kanada mellett az oroszok

Oroszországban viszont továbbra is kedvezőek a terméskilátások, hiszen a téli kultúrák szempontjából legfontosabb termőterületeken a korábbi csapadékmennyiség a sokéves átlagnak felel meg vagy azt meghaladja. A viszonylag alacsony búzaárak miatt azonban a búzaterület Oroszországban valószínűleg hároméves mélypontra csökken. Ismét elég jó termést várnak a londoni szakértők 2024-ben: a 90,4 millió tonnás búzatermés-előrejelzés 0,6%-kal lenne kevesebb, mint tavaly. Az IGC előrejelzése szerint Ukrajnában a búzatermés 15%-kal 24,5 millió tonnára csökken a déli országrészeken tapasztalt szárazság miatt. A tavalyi szezon rekordhozamát valószínűleg nem sikerül elérni, továbbá a gazdálkodók tízéves mélypontra korlátozták a vetést.

A Gabonatanács 2023-nál lényegesen nagyobb termést vár az USA-ban is. Idén 51,6 millió tonna búzát arathatnak az ottani gazdák. Az IGC Kanadának is nagyobb búzatermést jósol: a 34 millió tonna 1,9 millióval több, mint 2023-ban. Az argentin búzatermés várhatóan 18 millió tonnára tehető; a növekedés 2,1 millió tonnás.

Sok lesz a kukorica is

Az IGC a 2024/25-ös globális kukoricatermésre vonatkozó előrejelzése 1,23 milliárd tonna. Ez a rekordösszeg 0,5%-kal haladná meg az előző évi eredményt. Különösen a brazil kukoricatermelés nőhet jelentősen, 5,3%-kal 121,5 millió tonnára. Bíztatóak az uniós kukorica-terméskilátások is, ami 3,5 százalékkal hároméves csúcsra, 64,2 millió tonnára nőhet, miután a megművelt terület 5%-kal nagyobb lehet, mint tavaly. Ezzel szemben az USA-ban a kukoricatermelés 2%-os, 382 millió tonnás visszaesése várható 2023-hoz képest. A Gabonatanács pesszimista az ukrajnai kukoricatermesztéssel kapcsolatban. A jövedelmezőségi problémák miatti kisebb vetésterület és a vélhetően alacsonyabb terméshozam miatt a szakértők az ukrán kukoricatermést mindössze 28 millió tonnára becsülik, ami 6,1%-kal lenne kevesebb, mint 2023-ban.