fbpx

Globálisan az élelmiszerek ára tavaly 14,7%-kal emelkedett

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 08.

A tavalyi egész évet tekintve, a legfontosabb nemzetközi élelmiszer-alapanyagok árváltozását követő mutató 14,3%-kal teljesítette túl a 2021-es év átlagát. Azonban a decemberben a 2022 második félév tendenciáját követve tovább süllyedt novemberhez képest.

Fontosabb élelmiszerárak alakulása, grafikon
Az öt legfontosabb árucsoport: növényi olajok, gabona, húsfélék, tejtermékek és a cukor (grafika: FAO)

A világpiaci élelmiszerárak mutatója tovább süllyedt decemberben

Az 1,9%-os csökkenéssel már a kilencedik egymást követő hónapot zárta negatívban – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményében.

A FAO élelmiszerár-index 1%-kal múlta alul a 2021. decemberi értékét. Azonban az egész évet tekintve, a legfontosabb nemzetközi élelmiszer-alapanyagok árváltozását követő mutató 14,3%-kal teljesítette túl a 2021-es év átlagát.

„Két erősen zaklatott év után örömteli a stabilitás az élelmiszer-alapanyagok piacon” – mondta a FAO vezető közgazdásza, Maximo Torero. „Még korai lenne hátradőlni, ezért fontos, hogy a figyelmünket a globális éhezés csökkentésén tartsuk, mivel a globális élelmiszerárak még így is magasak, egyes alapvető élelmiszereknél kiugróan, a rizs is folyamatosan drágul, továbbá a jövőbeli készletek körül is akadnak bizonytalanságok.”

Leginkább a növényi olajok álltak az index zuhanása mögött

A pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj nemzetközi jegyzése mind csökkent decemberben a nyomott globális importkereslet, a szezonálisan megemelkedett dél-amerikai szójatermelés és az alacsonyabb nyersolajár okán.

A növényi olajok 6,7%-os globális piaci árcsökkenésükkel az elmúlt közel két év legalacsonyabb szintjére jutottak.

A FAO gabonaár indexe 1,9%-kal csökkent november óta

A déli féltekén zajló betakarítási munkálatok növelték a búzakészleteket, így a kínálati oldalon a korábbinál nagyobb mennyiségek jelentek meg, ami az exportőröket versenyre késztette.

Brazília a globális kukoricapiacra helyezett nyomást a betakarított mennyiséggel, ezt még az argentin, szárazság miatti gyengébb eredmények sem tudták ellensúlyozni.

Mindemellett a rizs ára emelkedett az ázsiai erős kereslet és az exportőr országok valutájának dollárral szembeni leértékelődése miatt.

A húsfélék indexe 1,2%-kal zárt alacsonyabban decemberben

Az olcsóbb marha- és baromfihús ellensúlyozni tudta a sertés- és birkahús drágulását. A marhahús árára a gyenge kereslet hatott, míg a szárnyasoknál a bőséges tartalékok játszottak szerepet. A baromfihús piacát a madárinfluenza miatti kiesések sem rendítették meg.

A sertéshús árának emelkedése mögött a téli ünnepkörhöz kapcsolódó – főként európai – kereslet állt.

Szarvasmarha
A marhahús ára decemberben csökkent (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A tejtermékek 1,2%-kal drágultak novemberhez képest

Megtörve egy öthónapos csökkenő trendet ebben a kategóriában emelkedés volt tapasztalható. Ez a sajt drágulásának köszönhető, ugyanis a szűkülő piac dominált a nagy kereslet mellett.

A vaj és a tejpor ára csökkent, de nem olyan mértékben, hogy ellensúlyozni tudta volna a sajthoz kapcsolódó emelkedő trendet.

A cukor esetében 2,4%-os áremelkedést regisztráltak

Ezzel már a második egymást követő havi emelkedést produkálta az árucsoport, és az elmúlt hat hónap legmagasabb szintjét érte el.

A FAO szakértői főként a termésre negatívan ható indiai időjárási körülményeket és a thaiföldi és ausztrál betakarítási munkálatok csúszását határozták meg az áremelkedés okának.

Kitekintés az elmúlt év magas áraira

A FAO élelmiszerár-index 2022-ben jelentősen magasabb szinteken járt, mint az azt megelőző évben, ami – együtt a 2021-es csúcsokkal – komoly elakadásokat és élelmezésbiztonsági aggodalmakat okozott az alacsony jövedelmű és élelmiszerimportra szoruló országok körében.

A tavalyi év során a búza és kukorica ára rekordszinteket értek el. A növényi olaj árindex 2022-es éves átlaga szintén csúcsot döntött, miközben a tejtermékek és húsfélék mutatója 1990 óta nem látott magasságokban járt.

A jelentés teljes tartalma a FAO honlapján elérhető.

Forrás: FAO