fbpx

Hentesek támogatásával segíti az állattartókat a pályázat

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 21.

A mikrovállalkozásként működő hentesüzletek 3,5 millió forintra pályázhatnak az Agrárminisztérium új felhívásának köszönhetően – közölte dr. Nobilis Márton Pál élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Hurka
Egy vállalkozás egy pályázat, függetlenül az üzemeltetett húsboltok számától (fotó: Pelsőczy Csaba)

Fő tevékenységi körnek kapcsolódnia kell a húshoz

A pályázat egyik kritériuma, hogy a támogatást igénylő egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság lehet. A támogatással olyan mikrovállalkozások élhetnek, amelyeknek fő tevékenységi köre a hús, húsáru kiskereskedelmét fedi le. További feltétel, hogy a hentesüzlet rendelkezzen lezárt üzleti évvel, és vállalja, hogy legalább 2023. december 31-ig folytatja a tevékenységét.

Fontos kikötés, hogy a pályázó a kérelem benyújtásakor nem állhat felszámolási, végelszámolási vagy kényszertörlési eljárás alatt, illetve nem rendelkezhet köztartozással. Egy vállalkozás egy pályázat benyújtására jogosult, függetlenül az általa üzemeltetett húsboltok számától.

A pályázatok benyújtására 2023. február 20. napjától 2023. március 20. napjáig a hentestamogatas.hoi.hu linken elérhető elektronikus felületen keresztül van lehetőség.

Forráskimerülés nincs meghatározva, ez azt jelenti, hogy a 4 milliárdos keretösszeg kapcsán a minisztérium fenntartja magának a jogot, hogy a pályázati felhívás érvényességi ideje alatt a pályázható keret összegét módosítsa.

Fontos az élelmezésbiztonság szinten tartása

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kis hentesüzletek mint rövid ellátási láncok, hozzájárulnak az élelmezésbiztonság megvalósulásához, fenntartásához és emellett munkát is biztosítanak az ott élőknek. Egyszersmind ezen üzletek léte a vidék és különösen a kistelepülések népességmegtartó erejének is alapját képezik, így támogatásuk társadalmi és demográfiai szempontból is kiemelten fontos.

A napjainkban jellemző energiaválság és a nehéz gazdasági környezet kihívások elé állítja a kiskereskedelem szereplőit, ezért az élelmezési lánc egyes elemeinek támogatásán keresztül segíti a minisztérium a termelési folyamat első felében tartozó állattenyésztőket is.

További, pályázatokkal kapcsolatos cikkeink megtalálhatók a portál tematikus rovatában.

Forrás: AM/Sajtóközlemény