fbpx

Mezőgazdaság és építészet

Írta: Agrárágazat-2023/01. lapszám cikke - 2023 január 06.

Interjú Hettyei Norberttel, a Hettyei-Éptech Kft. tulajdonosával

A Hettyei-Éptech Kft. állattartó telepek, istállók (sertés-, hízómarha-, tejelőmarha-), komplett mezőgazdasági telepek, terményszárítók, takarmány- és terménytárolók, tej- és húsfeldolgozó üzemek, valamint élelmiszeripari üzemek teljes körű kivitelezését végzi. A mezőgazdasági építészet iránt elkötelezett családi tulajdonú cégcsoport szerint a versenyképesség előfeltétele a minőségi munka és a rugalmasság.

A tudásuk tapasztalatokon alapul

Fejlesztéseik és az alkalmazott technológiák Magyarországon és külföldön szerzett gyakorlati tapasztalatokon alapulnak. A 100%-ban magyar tulajdonú cégcsoport alkalmazotti létszáma meghaladja a 170 főt.

Több mint 20 éve foglalkoznak mezőgazdasági építészettel. Kérjük, mutassa be a cégcsoportot!

– Működésemet egyéni vállalkozóként 1997-ben kezdtem meg az építőiparban – kezdi válaszát Hettyei Norbert. – Az egyre bővülő és fejlődő vállalkozás mellé 2008-ban megalakult a HettyeiÉptech Kft. mint építőipari kivitelező és szolgáltató cég. Családi társvállalkozásként 2015-ben jött létre az Agrárterv Kft., amely már épületek komplett tervezésével foglalkozó cégként tovább növelte a versenyképességünket. 2020-tól az egyéni vállalkozás teljes jogutódlással átalakult. Az így létrejött Fehérkő-Épker Kft. látja el az üzemeltetési, fenntartási és gazdálkodási folyamatokat. Ezenkívül kereskedelmi szolgáltatást nyújt az építőanyagok telepi értékesítésével, bérszállításával, munkagépek bérbeadásával, szervizhálózat üzemeltetésével, valamint bontási hulladékok újrafelhasználásával, újrafeldolgozásával kapcsolatban.

Kivitelezési munkáinkat 5 hektár alapterületű telephelyünkön működő acélszerkezet- és betonelemgyártó üzemünk is segíti.

Központi telephely. Saját kézben van a acélszerkezet és a betonelem gyártás

Minőségi acélelemekből az ipari méretű csarnokszerkezetektől az egyedi karámokig minden szükséges terméket legyártunk a mezőgazdasági és az állattenyésztési szakma kívánalmainak és igényeinek megfelelően. Az acélelemek felületkezelését, festését is magunk látjuk el. Saját betonüzemünk – az SH Beton márkanév alatt keverőállomásokkal, alapanyagtárolókkal és a hozzá tartozó infrastruktúrával nem csak a saját kivitelezéseinkhez biztosítja az építőanyagot. Az előre kevert transzportbeton más kivitelezőknek és a lakosságnak is a rendelkezésére áll. A 2022-es év beruházásainak eredményeként új, saját gyártású betonelemek jelentek meg a szortimentünkben. Az agrárium és az ipari üzemek számára siló- és támfalelemeket (mobil, monolit), a sertés- és szarvasmarha-tartástechnológiákhoz beton taposórácsokat gyártunk. Ezekkel a termékekkel az exportpiacokon is meg kívánunk jelenni. Telephelyünk fejlesztésének második üteme 2022 decemberében átadásra került, egy, a betonkiselem-gyártáshoz tervezett 6400 m2-es csarnokot üzemeltünk be. Ezzel együtt összesen 10 000 m2 fedett gyártókapacitással rendelkezünk. Folyamatosan fejlesztünk, és keressük az új irányokat. A cégcsoport rentabilitása, fenntartható működése hosszú távon biztosított, az egyre gyakrabban felmerülő exportigények miatt azonban további beruházásokat szeretnénk eszközölni.

Milyen főbb hasznosítási célokra építették a legtöbb projektet?

– Cégcsoportunk szinte kizárólag az agrárium területén dolgozik. A mezőgazdasági telephelyek fejlesztése során a leggyakoribb igény a különböző típusú terménytárolók és a monolit, illetve mobil szerkezetű silófalak kivitelezésével kapcsolatban merül fel. Az állattenyésztésben folyamatos a régi istállók avulása és a tartástechnológiák fejlődése miatt szükségessé vált új termelő- és hizlalóépületek építése. A tejelő marhák esetében a modern fejőházak megvalósítása gyakori cél az ágazatban.

Hogyan értékelné az elmúlt 25 év fejlődését?

– A nulláról indultunk, egy kicsi egyéni vállalkozással. A kezdeti nehézségek ellenére elmondhatjuk, hogy a fejlődés évről évre folyamatos volt. Az eszköz- és a gépállomány növelését, az alkalmazotti létszám növekedését a körülmények alakulása tette szükségessé és lehetővé. Minden lépés egymásra épült, az egyik következett a másik után. Mára a piaci igények gyors, hatékony és kiváló minőségű kiszolgálása érdekében eljutottunk odáig, hogy a tervezéstől a generálkivitelezésig mindent meg tudunk oldani cégcsoporton belül, nem vagyunk kiszolgáltatva más vállalkozások teljesítésének.

Hogyan történik egy projekt kivitelezése?

– Az első és legfontosabb lépés a pontos tervezés. Ez a záloga a legköltséghatékonyabb kivitelezésnek és a fenntartható, optimális használatnak. A tervezés két fázisból áll. Az egyik az építési engedélyezési dokumentáció, mely az építési engedélyezési eljárás lefolytatásához szükséges műszaki tartalmat rögzíti. A másik a teljes kiviteli tervdokumentáció, amely már a megvalósítás minden részletét tartalmazza. Ennek pontos ismeretében történhet meg a kivitelezési költségek árazása. Az összeállított költségvetés alapján kivitelezési szerződést kötünk, határidő megadásával. Ezután a megrendelő műszaki ellenőre és a kivitelező közösen megnyitják az elektronikus építési naplót, ahová feltöltik az épülethez tartozó összes dokumentumot. Ezen a felületen rögzítik a teljes beruházás alatt a napi munkavégzéseket, a műszaki ellenőr észrevételeit, a beépített anyagok teljesítmény- és műszaki bizonylatait, a helyszíni bejárások jegyzőkönyveit, a felelős műszaki vezetők nyilatkozatait, valamint a munkaterület és a műszaki átadás-átvétel jegyzőkönyveit. A kivitelezés megkezdése előtt pontosan megtervezzük a beruházás megvalósításának menetét. A kivitelezés alatt így minden résztvevő pontosan nyomon tudja követni, mikor mi fog történni.

Hettyei család szerepe a cégcsoportban

A cégcsoport munkáját a minőség, a pontosság és a precizitás jellemzi, melyet a tulajdonosok minden körülmények között megkövetelnek önmaguktól és a cég munkájában közreműködő minden alkalmazottól és partnertől. Különösen fontos megemlíteni: a Hettyei család elköteleződését bizonyítja az a tény is, hogy tagjai nagyon komolyan részt vállalnak a cégcsoport fenntartásában, üzemeltetésében és fejlesztésében. Hettyei Norbert tulajdonos és ügyvezető mellett felesége, Hettyeiné Anita tulajdonostársként és gazdasági vezetőként fogja össze a vállalkozások könyvelési és gazdasági feladatait, megteremtve a cégcsoport pénzügyi biztonságát. A család mindhárom lány gyermeke szintén felelősségteljes vezető pozícióban dolgozik. Hettyei Enikő az Agrárterv Kft. irodavezetőjeként, Hettyei Bianka a cégcsoport marketing és reklám szakirányért felelős vezetőjeként, Hettyei Emőke a Lutra vadászbolt üzletvezetőjeként mindent elkövet fenntartható, jövőbe mutató vállalkozásaik sikerességéért.

Milyen sajátosságokat emelne ki a mezőgazdasági építészetből?

– Az agráriumban épült épületekről elmondható, hogy nem annyira követik a divatot, mint a lakóházak, középületek. A mezőgazdasági építészet kiemelten célirányos és funkcionális fókuszú tervezést igényel. Sokkal árérzékenyebb az agrárium, jobban számít a bekerülési költség és a kivitelezési idő. Ez nem is csoda, a gazdálkodás során ezeknek az épületeknek az azonnali, biztonságos termelést kell szolgálniuk. Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy egy pályázat keretében megvalósuló projekt során fontos az olyan kivitelező, aki a teljes pályázati elszámolást is el tudja készíteni. Válasszunk olyan kivitelezőt, akinek megfelelőek a szakmai referenciái az adott szakterületen, aki kivitelezés során teljesítési garanciát, a jótállási időszakon belül pedig jótállási garanciát tud biztosítani.

Mennyi idő alatt tudnak megvalósítani egy új projektet a megrendeléstől a kivitelezésig?

– Ez természetesen az épület méretétől, rendeltetésétől függ. Egy könnyűszerkezetes, acél pillérvázas, monolit vasbeton falas mezőgazdasági terménytároló épületet (2000 m2) akár 4-6 hónap alatt gond nélkül elkészítünk, kulcsra készen. Egy pihenőbokszos tejelőistálló (pl. 520 férőhely, 5000 m2) kb. 7-8 hónap alatt kész lehet. Ebben nem szerepel az előkészítésre, tervezésre szánt idő, azzal együtt 10-12 hónap szükséges egy-egy projekthez.

Milyen épületek és építési technológiák a legnépszerűbbek a mezőgazdasági építészetben?

– Az épületeket tekintve a könnyűszerkezetes, acél pillérvázas épületek kivitelezése biztosítja a legjobb ár-érték arányt és a leggyorsabb megvalósíthatóságot. Ezért ezek az épülettípusok a legelterjedtebbek, legnépszerűbbek. Fontos megemlíteni az előregyártott mobil siló támfalelemekkel történő kivitelezéseket is. Ezekkel a termékeinkkel a silófalak az előkészítéstől függően akár egy-két hét alatt is betárolásra készek lehetnek.

Piaci trendek, prognózisok? Mi várható idén a mezőgazdasági építészetben?

– A beruházási kedv valószínűleg csökkeni fog, a vállalkozók tartalékolnak a még pontosan nem tervezhető, megnövekedett rezsiszámlákra és az emelkedő bérköltségekre. Ezzel párhuzamosan jelen van egy olyan vállalkozói réteg is, aki a folyamatos fejlesztésekben látja a jövőt, a válságból való kiutat. A megkötött szerződéseink tükrében működésünket 2023-ban is biztosítottnak látjuk. A generációváltás és a birtokkoncentráció folyamatosan zajlik, ezért az agrárium részéről is adott a fejlesztés igénye. Másik fontos tényezőnek az élelmiszeripari feldolgozást tartjuk, ebben még nagy tartalékot látunk.

Hogyan tudták kezelni a Covid-19 világjárvány okozta problémákat? Milyen lehetőségeket lát az energiaválság és az infláció okozta károk enyhítésére?

– A Covid-19 járvány okozta nehézségek minket annyira nem érintettek, a megrendelések és a kivitelezések sok odafigyeléssel ugyan, de gond nélkül megvalósultak. A többi már nehezebb kérdés, mert a folyamatos árnövekedések kihatnak a bérekre is. Az építőanyagok kiszámíthatatlan árváltozásai szintén befolyásolják a beruházói kedvet. Csak az a megoldás, hogy minden előre megvásárolható terméket előre megrendelünk, a bekészletezéssel csökkenteni tudjuk az árkockázatot. Nagy előnyünk más piaci szereplőkkel szemben, hogy saját acél- és betonüzemünk minden esetben ki tudja szolgálni a kivitelezéseinkhez szükséges alapanyagokat. A gyártás és a kivitelezés egy kézben összpontosul.

Hettyei Bianka, Hettyei Emőke, Hettyeiné Anita, Hettyei Norbert, Hettyei Enikő
Hettyei Bianka, Hettyei Emőke, Hettyeiné Anita, Hettyei Norbert, Hettyei Enikő

Mit tanácsol azoknak, akik most szeretnének beruházni, pályázattal vagy anélkül?

– A projekt megfelelő előkészítése határozza meg azt, hogy a beruházás költsége, kivitelezési határideje milyen mértékű. Ezért fontos nagy hangsúlyt fektetni a precíz tervezésre, ezáltal minimalizálható a gazdasági helyzet változásainak a kivitelezésre gyakorolt hatása. A stratégiai beruházások szerepe egyre fontosabbá válik. Az energiamegtakarítás, a termelési hatékonyság növelése, valamint a munkaerőhiány okozta problémákat csak automatizálással és a fejlett modern technológia alkalmazásával oldhatjuk meg. Egy gazdaság infrastruktúráját, kiszolgáló- és termelőépületeit, a folytatott tevékenységeket egy kompakt működési rendszernek kell tekinteni. A jól átgondolt, hatékony üzemeltetési igényeknek kell meghatároznia egy fejlesztés építészeti és technológiai tervezésének irányát. Érdemes és kifizetődő ezekre a feladatokra időt és energiát szánni, ne hagyjuk az utolsó pillanatra. A pályázati lehetőségeket is csak jól és időben előkészített dokumentáció alapján lehet megfelelően kihasználni.

Söjtöri Andor