fbpx

Néhol már talajmenti fagy is előfordulhat az eső mellett

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 16.

Hűvösebb időre számíthatunk a jövő héten, néhol már talajmenti fagy is előfordulhat: hideg léghullám érkezik, mely a szokásostól jóval hűvös levegőt hoz, a leghidegebb részeken 5 fok alá is eshet a levegő hőmérséklete – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán tett bejegyzésben.

Fotó: idokep.hu

Észak felől hideg léghullámok érik el a Kárpát-medencét

A hideg levegő fokozatosan áramlik Magyarország fölé. A valószínűségi előrejelzések szerint a napi maximum hőmérsékletek 20 fok alatt maradnak, és a minimumok is folyamatosan csökkennek majd a jövő héten. A leghidegebb részeken 5 fok alá is lehűlhet a levegő, és néhol már talajmenti fagy is előfordulhat.

A jövő héten a középhőmérsékletekben is csökkenés várható

Az elkövetkező napokban már valódi őszi időjárás lesz országszerte jellemző, búcsút mondhatunk a nyárnak. Napról napra csökkennek a csúcsértékek, valamint a csapadék is egyre több helyen lesz majd jellemző.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása fokozatosan mérsékelte, majd az Alföld középső tájainak kivételével a legtöbb helyen meg is szüntette az aszályt.

Az utóbbi napokon is jelentős mennyiségű eső esett az északkeleti illetve délkeleti területeken, és a csapadékos időjárás folytatódik, a csapadék a déli és keleti országrészben valószínűbb nagyobb, 20 mm-t meghaladó mennyiségben.

A vízmegtartásra már most érdemes odafigyelni, a talajmegmunkálást is ennek szellemében végzik a gazdák.

Forrás: OMSZ
Összeállította: Barna Ferenc

CÍMKÉK