fbpx

A törökök szemet vetettek a magyar nóniuszokra

Írta: Kristóf Imre - 2022 szeptember 17.

A Készenléti Rendőrség Lovas Alosztálya tartott karusszel bemutatót a debreceni Farmer-Expo mezőgazdasági szakkiállításon. A rendőrök korhű huszár egyenruhái és a magyar nóniusz lovak, a dicső múltat idézték fel a nagyközönségnek, amikor ennek a fajtának az elődei a harctéren szolgálták a katonákat.

Erős, megbízható fajta

Külföldön is csodálják, nagyon keresettek a magyar nóniusz lovak. Az 1800-as évek elején harctéri munkára kitenyésztett állatok, erős testfelépítésük, kitartó munkavégzésük és az emberhez való kötődésük miatt kiváló rendőrlóként is szolgálnak.

– A nóniusz fajtát kifejezetten harctéri körülmények közé tenyésztették ki, a fő szempont, hogy képes legyen az ágyú vontatására. Ugyanakkor hátaslóként is helyt kellett állnia, ezért kettős célú kiképzést kapott mind a fogat, mind a nyereg alatti feladatok ellátására– nyilatkozta lapunknak Madarász Róbert rendőr őrnagy, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának vezetője.

Madarász Róbert rendőr őrnagy, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztály vezetője
Huszár egyenruhában: Madarász Róbert rendőr őrnagy, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztály vezetője

Ötévesen állnak munkába

A Nóniusz fajta kitenyésztése Mezőhegyeshez köthető. A csaknem két évszázados dicső múlt után, a mezőgazdaság és a katonaság gépesítése miatt az állománya vészesen lecsökkent, szinte a kipusztulás határáig jutott, de napjainkban ismét megnőtt az érdeklődés iránta.

– A Magyar Rendőrségnél, kiemelten fontos, hogy magyar lófajtákkal dolgozunk és ezek közül a nóniusz mellett azért raktuk le a voksunkat, mert nagyon jó a munka készsége. Egy szorgalmas és kitartó ló, a képességei közül leginkább a kitartás és az emberhez való kötődés az, amit szeretnék kiemelni. Hosszú ideig számítunk rájuk, az elvárásunk, hogy 20 éves korukig dolgozzanak. Ehhez hároméves koruktól két év kiképzést kapnak, így ötévesen kezdenek el munkába állni.

Tekintélyt parancsoló méret

A Készenléti Rendőrség állományában jelenleg 32 nóniusz ló szolgál. Nagy hasznát veszik a bemutatókon kívül, a futballmeccsek rendőrségi biztosításánál is.

– Az általam lovagolt Vándort is lehetett legutóbb látni a bajnokok ligája selejtezői során, amikor a Groupama Aréna előtt, az Üllői úton fogadtuk a vendégszurkolókat. Bizony ilyenkor számít, hogy milyen magas, és erős felépítésűek ezek az állatok.

Nóniusz fedezőmén
Vándor a rendőrlóként dolgozó nóniusz fedezőmén

Százasával vinnék külföldre

A magyar nóniusz lovak iránt nagy az érdeklődés külföldön is. A török rendőrség a napokban jelentette be, hogy több száz lovat is venne, olyan jónak ismerték meg az állományt.

– Fontosnak tartjuk a nóniusz fajtának a reprezentálását mind idehaza, mind külföldön. Szeretnénk erre a kiváló fajtára felhívni a figyelmet, képviselni a magyar lótenyésztést. A fajta képviselet részeként fedezőménünk is van. A mostani parádén bemutatott Vándor egy tízéves fedezőmén. Vele is az a célunk, hogy a tenyésztésben – rendőrlóként már bizonyított – fedezőménként szolgáljon. Ezzel is szeretnénk támogatni a jó idegrendszerű, nyugodt, munkalovak tenyésztését. Nagy örömünkre szolgál, hogy a nóniusz azon kevés magyar lófajták közé tartozik, aminek sikerült megszilárdítani a tenyésztését és ma már egy picit növelni is az egyedek számát. Ezért azt gondoljuk, hogy a magyar nóniusz fajta előtt szép jövő áll és hiszünk a sikereiben – mondta Madarász Róbert rendőr őrnagy, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának vezetője.