fbpx
379896

Egy pelletüzem beindítása lehetőség a gazdaság profilbővítésére

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 25.

A pellet gazdaságban/farmon történő előállítása, kétféle, viszonylag új lehetőség a gazdák számára. Két irányba is fejleszthet az agrárvállalkozó: az egyik a takarmány, a másik pedig az energetikai célú pelletgyártás.

A „pelletálás” a gyakorlatban, röviden annyit jelent, hogy kis szemcsefrakcióval rendelkező anyagot préselnek át egy célszerszámon keresztül. A végtermék a többnyire henger formájú, 2-25 mm átmérőjű pellet.

Az energetikai célú pellet az előbb említettnél jelentősebb méretben is készül. De, általában a 25 mm-nél nagyobb méret esetén, már „brikettnek” nevezik.

Pellet
A pellet felhasználásának – jellegétől függően – több felhasználási módja van

A takarmány jellegű pellet

Miért érdemes a pelletet választani a például a hagyományos széna helyett? Az egyik fő ok a takarmányhulladék csökkenése. Ennek elsősorban az az oka, hogy a pelletek homogénebbek, így állatok nem tudják olyan könnyen elválasztani a széna kívánatosabb és ízletesebb részeit (leveleit) a kevésbé ízletesektől (száraktól).

A legtöbb ember számára könnyebb mérni is a kiosztott tápanyag mennyiséget, ami következetesebb tápláláshoz vezet. Ez segít szabályozni a takarmányozás pontos mennyiségét, így a napi bevitel könnyen mérhető és módosítható, ha az állat tápanyagigénye megváltozik.

A hatékonyság növelése, a költségek csökkentése érdekében a pelletált takarmány hatékony módszernek bizonyult, ezért érdemes foglalkozni vele.

Az energetikai célú pellet

A megújuló biomassza-energia hasznosítása egyre fontosabb a folyamatosan növekvő energiaigényre, a hagyományos fosszilis tüzelőanyagok kimerülésére és az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentésére válaszul.

A pellet fűtőanyagként rendkívül népszerűvé vált az elmúlt években, és sok vállalkozás és magánszemély választott pellet kályhát vagy kazánt a hagyományos fatüzelésű berendezésekkel szemben. Ennek köszönhetően az energetikai célú pellet iránti kereslet is gyorsan növekszik.

A fa azonban nem az egyetlen megfelelő alapanyag a pellet tüzelőanyag gyártásához. A gazdaságban fellelhető, biomassza anyagok széles skálája használható pelletek előállítására.

Mit kell átgondolnia azoknak a gazdáknak, akik gyártani szeretnék a pelletet?

Minden gazdaság más és a költségek és a munkaerő gazdaságonként jelentősen eltérhet. Nem csak ez, hanem a szántóföldek és a pelletáló berendezések termelékenysége is nagyon eltérő lehet.

Végül a gazdálkodó tapasztalata és szakértelme nagy hatással lehet a költségekre és a teljesítményre. Fontos tudni, hogy a pelletálás nem egy „automatikus” folyamat és számos trükk van a folyamat megfelelő működéséhez.

A gazdáknak nem feltétlenül kell nagyüzemben gondolkodniuk, amennyiben pellet gyártás mellett döntenek. Ugyanis a hazai és a külföldi gyártók kínálatában – függetlenül, hogy mi a pellet gyártás célja – éppen úgy elérhetőek a kisebb, 100-150 kg/ óra teljesítményű gépek, mint a léptékekkel nagyobb eszközök.

Összefoglalva, egy új pelletüzem beindítása lehet egy módja annak, hogy a gazdaság a fő tevékenysége mellett egyéb bevételt is tudjon generálni. Akár úgy, hogy a gazdálkodás során keletkező hulladékot alakítja át értékes, eladható anyaggá.

Jelen cikkünkben a talaj javítására, illetve a termésnöveléshez használt pelleteket nem érintettük, az egy harmadik terület, mely szintén megér egy „külön misét”.

Czékus Mihály