fbpx

Élet a Monenzin után – természetes válasz a ketózisra

Írta: - 2024 június 27. -Hirdetés

Milyen veszélyeket hordoz magában a ketózis?

A ketózis az egyik legjelentősebb ellés körüli metabolikus zavar a tejtermelő szarvasmarhák életében, amely az ellést követő 2 hónapban jelentkezhet. A tejtermelés beindulásával és az ellés által jelentősen megnövekedett energiaigényből eredően sok esetben a frissen ellett állat szervezetének energiaháztartása negatív energiaegyensúlyba kerül (NEB; negative energy balance). Ez a metabolikus kórkép nem csak az egyes egyedekre nézve jelent állategészségügyi kockázatot, hanem szövődményei révén komoly gazdasági károkat okoz az adott gazdaságban.

A szubklinikai (klinikai tünetekkel még nem járó forma, de már emelkedett ketontest- és csökkent glükózkoncentráció) és klinikai ketózis esetében is az általános energiahiányos állapotot kompenzálni hivatott májbeli zsírbontó folyamatok melléktermékeiként keletkező ketonanyagok (pl. béta-hidroxi-butirát, BHB) vérbeli koncentrációja megnő, amelyről jellegzetes acetonszagú lehelet és vizelet árulkodhat.

A ketózis egyéb klinikai tünetei a csökkenő étvágy, a visszaeső tejtermelés és kondícióromlás, valamint a következményesen megjelenő betegségek, mint a mastitis, méhgyulladás, illetve az oltógyomor helyzetváltozások előfordulási gyakoriságának megnövekedése. Előrehaladott esetben a központi idegrendszer érintettsége miatt neurológiai tüneteket is megfigyelhetünk. Az involúciós időszak megnyúlása és a szaporodásbiológiai működés normalizálódásának lassulása szintén jellemző a ketózissal terhelt állományokban.

Mit tehetünk a ketózis ellen?

Mint minden állategészségügyi probléma kapcsán, a ketózis esetében is a megelőzésre és a folyamatos monitoringra szükséges helyeznünk a hangsúlyt a kezeléssel szemben. Általános szempontként az ellés körül az energiaháztartásban lehetségesen jelentkező deficit megelőzésére kell törekednünk kiegyensúlyozott, szakszerű takarmányozással az előkészítés időszakában is.

Gyors, valós idejű információkat biztosítanak már a szubklinikai ketózisos esetek korai diagnózisában is, és az állomány terheltségének felmérésében a laboratóriumi komplex anyagcsereprofil vizsgálatok, valamint a telepi körülmények között is alkalmazható, vérből, vizeletből vagy tejből ketonanyagok jelenlétét kimutatni képes kézi műszerek és tesztek, amelyek a gondosan összeállított fresh cow monitoring protokoll hasznos elemei. Ezen felül a folyamatos mérések arról is azonnali visszajelzést adnak, hogy szükséges-e beavatkoznunk a takarmányreceptúrába, megfelelő-e az előkészítés, gondosan végzik-e a megelőző protokoll lépéseit a telepen.

Az ellés körüli energiahiányos állapot kompenzálására, a szervezet glükózbontásból származó energiametabolizmusának támogatására az ún. glükoplasztikus takarmánykiegészítés kialakítása és protokollba építése is hasznos és hatásos megoldás a ketózisos esetek előfordulásának csökkentésében. Ha az ellést követően, és röviddel azután két ízben is gondoskodunk a plusz energiáról, elégséges szintre emelhetjük a vérbeli glükózkoncentrációt, és ezzel jelentősen csökkenthetjük a kényszerű, energiahiányos állapotban jelentkező ketogenetikus folyamatokat a szervezetben.

Hogyan segít a ketózis megelőzésében az Organofarm Keto Bolus?

 

 

  1. Fokozatos hatóanyag-leadás: A bolusból lassan felszabaduló hatóanyagok elnyújtott, tartós hatást biztosítanak az energiahiányos állapot áthidalására.
  2. Kettős összetételből eredő egyedi hatásmechanizmus: Az első fázis gyors energiapótlást biztosít, míg a második fázis hosszú távú támogatást nyújt.
  3. Bendőműködés stimulálása: Az élesztő komponens és kalcium propionát stimulálja a bendőműködést, támogatva a bendőflórát, javítva ezáltal az emésztést és gyorsítva a tápanyagok felszívódását.
  4. Természetes összetevők: B1, B3 vitamin és kobalt komponenesei egyaránt támogatják az egészséges anyagcserét és mikroelem valamint vitaminkiegészítést is biztosítanak.
  5. Glükoplasztikus anyagok: A propilén glikol biztosítja az azonnali glükózforrást, csökkentve a ketonanyagok képződését.
  6. Könnyű beadás: A speciális applikátor megkönnyíti a bolus gyors beadását, a folyamat könnyen technológiába illeszthető, sokkal kevésbé körülményes, mint a likvid és drench útján történő glükoplasztikus kiegészítési módszerek.
  7. Teljesen antibiotikummentes megelőzés: A bolus nem tartalmaz sem ionophor, sem más csoportba tartozó antibiotikumot, így nem növeli a telepen és az élelmiszerláncban sem az antimikrobiális rezisztencia fokozódásának kockázatát, és kíméletes a hasznos bendőflórával szemben is.

Mik a gyakorlati tapasztalatok?

 

 

A készítmény hatékonyságát elsőként egy lengyel kutatócsoport tesztelte, a terápiás csoportba tartozó állatoknak két ízben összesen fejenként 3 bolust adtak be szájon át, 2-őt közvetlenül az ellés után, majd egy 3.-at 12 órával később. Emellett a kontrol és terápiás csoportba tartozó egyedektől is vért vettek 4 ízben, glükóz, koleszterin, szabad zsírsav, béta-hidroxi-butirát, triglicerid, AST, GGTP szintek monitorozása végett.

A kísérlet eredményeiből kitűnik, hogy a Keto Bolust kapott állatok vérbeli glükóz koncentrációját sikerült hatékonyan megemelni, és ezzel párhuzamosan csökkenni tudott a BHB koncentrációja a vérben az ellést követő kritikus periódusban.

Dr. Németh Dániel, állatorvos szaktanácsadó

Irodalom:

Guliński P (2021) Ketone bodies – causes and effects of their increased presence in cows’ body fluids: A review, Veterinary World, 14(6): 1492-1503
https://www.msdvetmanual.com/metabolic-disorders/ketosis-in-cattle/ketosis-in-cattle#Epidemiology_v3282600
Gross, J.J. (2024). Ketosis in Dairy Cows. In: Gross, J.J. (eds) Production Diseases in Farm Animals. Springer, Cham.
https://doi.org/10.1007/978-3-031-51788-4_6

 

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, keresse üzletkötőinket az alábbi elérhetőségeken:

 

Fekete János – Gyógyszer Haszonállat Divízió igazgató[email protected] +36(30)631-2908
Dr. Németh Dániel – Állatorvos szaktanácsadó[email protected] +36(20)212-3817
Dencsák Mihály – Értékesítési vezető[email protected] +36(30)593-6345
Greiner Dávid – Értékesítési vezető – Nyugat-Magyarország[email protected] +36(30)161-9539

Területi képviselők

KELET – MAGYARORSZÁGNYUGAT – MAGYARORSZÁG
Bittner Tamás +36(30)574-4693
[email protected]
Kaszap Erika +36(30)161-9538 [email protected]
Tóth István +36(30)500-4384
[email protected]   
Koczor Ákos +36(30)400-2110 [email protected]
Szegedi Erika +36(30)456-3725 [email protected]  Varga Tamás +36(30)400-2104 [email protected]
Máté Nikolett +36(30)925-9121  [email protected] 

Cégünkről és egyéb termékeinkről bővebb információ: www.alpha-vet.hu