fbpx

Kína az EU-s mezőgazdasági export kizárásával zsarol

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 16.

Ha az EU vámokat vezet be a kínai elektromos autókra, Kína visszaszorítja az európai mezőgazdasági árukat hatalmas piacairól.

Visszaüthet a védekező ütés

Az EU a kontinens iparának védelmében (amiben a magyarországi autógyártás is mélyen érdekelt) büntetővámokat jelentett be a Kínából érkező elektromos autókra. Ám a védelmi intézkedés könnyen visszaüthet – Kína máris fontolgatja, hogy kiszorítja az európai eredetű mezőgazdasági importot. A kínai elektromos autók nyilván olcsóbbak, mint az európai modellek. Emögött nem csak minőségi különbségek állnak, hanem a Kínában alacsonyabb költségek is, továbbá az, hogy kínai állam agresszíven támogatja vagy cégei piaci offenzíváját. Európa ezt az egyenlőtlen versenyt piaci tarifákkal akarja ellensúlyozni: az EU Bizottság 20-40 százalékos vámot vetne ki a kínai e-autókra.

sertéshús-feldolgozás
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán, Kristóf Imre

Óriási piac, és fülét-farkát megeszi

Kína válaszul kilátásba helyezte, hogy az európai gazdálkodókat érintő területeken vág vissza a kereskedelmi konfliktusban. Az európai sajtó szerint ez a nagy kínai felvevőpiac miatt fontos a sertéshús- és tejtermékek-exportot érintheti, és ez kínai sajtóértesülések is megerősítik a két termékkör vonatkozásában. E szegmens kereskedési volumene tavaly megközelítette az 5 milliárd eurót, ami az EU Kínába irányuló mezőgazdasági és élelmiszer-exportjának legalább egyharmada, a teljes EU-kínai export 2 százaléka. Miután Kína az európai mezőgazdasági termékek harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, nem csoda, hogy az európai gazdálkodók körében nő az aggodalom. A Copa-Cogeca, Európa legnagyobb gazdálkodói csoportja máris sürgeti, hogy ne az európai gazdák állják ennek a kereskedelmi háborúnak a költségeit. A sertéshús-exportőrök különösen aggódnak. Először is a kínai piac hatalmas mérete miatt. Másrészt a különlegesség miatt: a kínai fogyasztók a disznók orrát, fülét, farkát is megeszik – azaz olyan részeket, húskészítményeket is, amiknek a vevőköre Európában szűkebb vagy nem is létezik.

Mi lesz, ha önellátó lesz Kína…?

Előbb-utóbb Európa alighanem így is, úgy is más piacok után kell nézzen. A Covid-járvány okozta logisztikai, áruellátási krízis, illetve az orosz, iráni és más latorállamok geopolitikai agressziói után a világ számos országa felhagy az importtal, és önellátásra rendezkedik be. Kína új és egyben első élelmezésbiztonsági törvényének is ez a célja: az alapvető élelmiszerekkel való önellátás. Ezt láttuk már a 2019-2019-es sertéspusztulás utáni nagyszabású helyreállítási folyamatban és az általános mezőgazdaság-fejlesztésben is. Kína – ma még – a világ legnagyobb mezőgazdasági importőre, de ez nyilván nem lesz mindig így…