fbpx

Készüljünk fel a tavaszi kártevők elleni védekezésre!

Írta: - 2024 február 13. -Hirdetés

Az elmúlt években már tendenciává vált, hogy az enyhe téli időjárást február végén átmenet nélkül váltotta a tavaszi idő. Márciusban a napi maximum-hőmérséklet gyakran több fokkal meghaladta a sokéves átlagot, ugyanakkor éjjelente még gyakran fagyott. A robbanásszerű felmelegedés hatására a kártevők tömeges betelepedése volt megfigyelhető a repce- és a gabonatáblákra, ezért a növényvédelmi beavatkozással sem nem lehetett késlekedni.

Az előző évek tapasztalatai alapján amint a talaj hőmérséklet eléri a 5-6 °C-ot (február közepén-végén) elkezdődik a nagy repceormányos és a repceszár-ormányos tömeges betelepedése a repcetáblákra. A betelepedést követően szinte azonnal elkezdődik a kopuláció, és azt követően a tojásrakás. A szélsőséges hőingadozás miatt ebben az időszakban az imágók gyérítésére a piretroid hatóanyagú készítmények a leghatékonyabbak.

ormányosbogár

A kalászos gabonafélékben a tartós márciusi felmelegedést követően a táblákon tömegesen megjelennek a vörösnyakú és a kéknyakú árpabogár (közismert néven: vetésfehérítő) imágók. Az imágók a betelepedést követően érési táplálkozást folytatnak a leveleken, majd kopulálnak és elkezdődik a peterakás. Az árpabogarak esetében több időpontban is beavatkozhatunk, egyrészt a betelepedő imágókat gyéríthetjük az érési táplálkozás idején, másrészt a tojásrakást követően a kelő levélbogárlárvák ellen védekezhetünk. A vetésfehérítők ellen az alacsony hőmérsékleti tartományban is taglózó hatást biztosító piretroid hatóanyagú készítmények, kombinációk adják leghatékonyabb és a leggazdaságosabb megoldást.

A KITE Zrt. a piretroid hatóanyagú rovarölő szerek közül a Vantex CS-t javasolja a repce és a kalászosok kora tavaszi károsítói elleni védekezésre. A készítmény alacsony hőmérsékleten is gyors, taglózó hatással rendelkezik, mely az egyedülállóan magas, 98%-os tisztaságú gamma-cihalotrin (60 g/l) hatóanyag-tartalmának is köszönhető. A Vantex CS a hatóanyagot a legmodernebb mikrokapszula-formulációban tartalmazza, mely a kijuttatást követően UV fény stabilitást és alacsony párolgási veszteséget biztosít. A formuláció miatt a hatékonyság hosszabb időn keresztül megmarad – időjárástól, hőmérséklettől és dózistól függően – akár 4-6 napig.

A károsítók aktuális előrejelzési információival kapcsolatban keresse fel a KITE Zrt. PGR.hu honlap növényvédelmi applikációját, illetve forduljon bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkhoz!

Nagy László, fejlesztőmérnök