fbpx

Készüljünk az őszi vetésre

Írta: - 2022 szeptember 12. -Hirdetés

Lassan vége az idei nyárnak és itt az ideje előkészülni az őszi vetésre. Nehéz nyáron vagyunk túl. Az országot szinte kettészelte az időjárás. Az egyik felén volt csapadék, a másik felén meg szinte semmi. Nem tudjuk, hogy mit hoz az ősz az időjárás terén, éppen ezért kiemelten kell figyelnünk a vetésre. A lehető legjobb minőségben kell elvégezni, hiszen ezzel alapozzuk meg a jövőt!

A helytelenül beállított vagy nem megfelelő állapotú géppel végzett vetés akár 40-50%-os termésveszteséget is okozhat. Az itt elkövetett hibákat korrigálni már nem lehet, ezért fontos a vetőgépek megfelelő beállítása és felkészítése. Csak olyan vetőgépet tudunk kiválóan beállítani, amely profi módon van felkészítve a vetésre.

vetőgép

A felkészítés után jöhet a beállítás. Első lépés a gépkezelési utasítás átolvasása, majd a vetőgépet összekapcsoljuk a traktorral. Mindig megfelelő traktort válasszunk. Nem csak a vetőgép vontatását kell ellátnia a traktornak, hanem különböző elektromos és hidraulikus működtetésű eszközöket is. Zárt központú hidraulikarendszerrel rendelkező traktorral vontassuk a vetőgépet, hiszen ebben az esetben akár egyszerre több hidraulikus funkció is működtethető. A traktor és a vetőgép csatlakoztatása során ügyelni kell a helyes hidraulikus csatlakoztatásra, különösen a szabad visszafolyó ág bekötésére, hiszen a visszatérő ágban nem lehet 1,5 bar-os ellenállásnál nagyobb. Ha nagyobb a visszatérő ág ellenállása akkor károsodhat a hidromotor. A vontatott és a félig függesztett vetőgépek esetén törekedni kell arra, hogy munka közben a vetőgép vonórúdja párhuzamos legyen a talajjal, hiszen így a legkisebb a munkagép vonóerőigénye.

Összekapcsolás után beállítjuk a vetőgépet a választott magra. Először a monitoron kell kiválasztani, hogy mit szeretnénk vetni.

kijelző

Kövessük a monitoron található utasításokat. Lépésről lépésre haladjunk a beállításokkal.

Következik a vetőgép fizikai beállítása. A magadagoló és a ventilátor beállításánál ügyeljünk, hogy apró magra vagy normál méretű magra kell beállítani a gépet. A magválasztás, a légáram és a magadagoló beállítása után mindig le kell forgatni a vetőgépet, ellenkező esetben nem lesz pontos a kivetett mag mennyisége.

A leforgatást elvégezhetjük a telepen és a szántóföldön is. Már csak a vetési mélységet kell beállítani. Az egyenletes vetési mélység eléréshez minden csoroszlyának ugyanolyan mélységben kell dolgoznia.

Figyelni kell a talajállapotokat is, és a csoroszlyák megfelelő mélységtartásához elengedhetetlen a megfelelő talajnyomás beállítása, amely történhet mechanikusan és hidraulikusan is.

ábra

Az említett beállítások mellet még számos egyéb dologtól függ a vetés minősége. A legmagasabb vetési minőség elérése érdekében a KITE Zrt. a következő szolgáltatásokat nyújtja partnerei részére:

  • Differenciált vetési előírás tervezése
  • Szezon előtti gépkezelői oktatás
  • Törzsadatbázis-kialakítás
  • Szezon előtti traktor-munkagép kapcsolat kialakítása
  • Dokumentációs oktatás és beállítás
  • Telefonos segítségnyújtás
  • Szezon közbeni gép-munkagép beállítás

Gépüzemeltetési szolgáltatással kapcsolatos bővebb információért látogasson el a www.kite.hu, a www.pgr.hu weblapra, vagy keresse a régiós precíziós gépüzemeltetési szaktanácsadó kollégáinkat!

Hodos Lajos
gépüzemeltetést támogató vezető

Kite