fbpx

A klímaváltozás miatt szeptemberig élvezhetjük a hazai dinnyét

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 03.

A magyar dinnye idén is kiváló minőségű; a klímaváltozásnak köszönhetően egészen szeptemberig élvezhetjük ezt a gyümölcsöt – mondta Nagy István agrárminiszter.

Dinnye
Július első felében megkezdődött a dinnye betakarítása (fotó: Fekete István)

Hazai termék fogyasztásával a magyar gazdaságot támogatjuk

A tárcavezető elmondta, hogy hazánkban az előzetes becslések szerint idén körülbelül 125 ezer tonna görögdinnye és csaknem 10 ezer tonna sárgadinnye termésre számíthatunk. Hozzátette, idén 1087 termelő az elmúlt évhez képest 14%-kal nagyobb területen, több mint 2.800 hektáron termeszt görögdinnyét. Sárgadinnye vonatkozásában 252 fő termeszt 451 hektáron, amely 29%-kal több termőterületet jelent, mint tavaly.

Idén nem sújtotta fagy a termést, így annak kiváló a minősége. Mennyisége pedig elegendő ahhoz, hogy az áruházláncok ellátottsága biztosítva legyen, vagyis idén is döntő részben magyar dinnyét vásárolhatunk az üzletekben és nem kell áruhiánytól tartani.

Ha tudatos vásárlók akarunk lenni, fogyasszunk és vásároljunk hazai szezonális gyümölcsöket, mert az a termőföldtől az asztalig ellenőrzött és biztonságos termék. A hazai termékek választásával nem csak a magyar gazdák és családok megélhetését, hanem az egész nemzetgazdaságot is támogatjuk – mondta a miniszter.

Lőrinc napi szezonzárás már a múlté

A miniszter felhívta arra is a figyelmet, hogy a klímaváltozás miatt egészen szeptemberig élvezhetjük a magyar dinnyét, mely nemcsak finom, hanem egészséges is.

Beltartalmi értéke kiváló, alacsony a kalória- és zsírtartalma, vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele. A sárga- és görögdinnye többek között A, C, B6 és E-vitamint, illetve vasat és foszfort tartalmaz, antioxidáns tartalma hozzájárul a szív egészségéhez.

Víztartalma pedig kiválóan hidratál, ami szervezetünk számára is kimondottan előnyös a nagy melegben.

Forrás: AM Sajtóiroda