fbpx

A kormány duplázná a hazai ökoterületeket, de sikerül?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 19.

…egyben elkötelezett a szigorú EU-s szabályozás és az integrált növényvédelem mellett.

Minderről Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára beszélt a Reziliens európai mezőgazdaság felé – A növényvédőszer-függőség csökkentése című budapesti konferencián. Az államtitkár szerint a gyorsan változó világban az élelmiszer-biztonság egyre fontosabbá válik, melynek alapját a növényvédelem jelenti. Az EU jelenleg az egyik legszigorúbb növényvédőszer-engedélyezési rendszert működteti, és elkötelezett az integrált növényvédelem mellett, Magyarország pedig ugyancsak elkötelezett a fenntartható növényvédelemben. Ezt tükrözi, hogy hazánk az uniós átlagnál kevesebb növényvédőszert használ (növényvédőszer-felhasználásban az EU átlag 2012-2020 között átlagosan 2,2, itthon csak 1,65 kg/ha). Az államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, az EU szabályozási környezetének olyan egyensúlyt kell teremtenie, amely támogatja a környezeti és klímacélokat anélkül, hogy veszélyeztetné az élelmezésbiztonságot.

Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Az államtitkár emlékeztetett, Magyarország 2022-ben Cselekvési Tervet dolgozott ki, amely célja az ökológiai gazdálkodás területének megduplázása 2027-ig. Ez jelentős lépés a növényvédőszerek használatának csökkentésére és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok megerősítésére, amit az új Közös Agrárpolitikai Program támogatásai is elősegítenek. Az államtitkár megerősítette, a növényvédő szerek kockázatainak csökkentését az integrált növényvédelemre kell alapozni, amelyet Magyarországon a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvos Kamara szakértői támogatnak. Az államtitkár kiemelte, hogy a növényorvosi szakma kulcsfontosságú a fenntartható és biztonságos mezőgazdaság megvalósításában.

A hazai ökoterületek nagysága tavaly nem érte el a 240 ezer hektárt (és bő 80 ezer hektár volt átállás alatt): az a mezőgazdasági hasznosítású összes területnek durván 5-7 százaléka. A kormány rokonszenves és fontos célkitűzése ennek a duplázása, vagyis 400-500 ezer hektár volna, de a trend bizonytalan. A KSH nyilvántartása szerint a bio- és ökoterületek pont az ambíciózus cselekvési terv kidolgozása előtti évben, 2021-ben voltak csúcson (263 ezer ha), 2022-ben jelentősen csökkent, majd tavaly szerényen ismét nőtt ez a szám.