fbpx

Optimista a tárca a kukoricatermésben, nem kell import

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 11.

A hazai felhasználás 4 millió tonna – ez még a jelentősen csökkentett termésbecslések és a minőségrontó fertőzések ellenére biztosított lehet, írja az Agrárminisztérium.

Egyre nagyobb területen van aszály

Az idei kukoricatermés kielégítheti a hazai igényeket az aszály terméscsökkentő hatásai ellenére, így várhatóan nem lesz szükség importra – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) július végi összegzése nyomán a minisztérium. A NAK és vármegyei szervezeteinek termésbecslése figyelembe veszi a júliusi aszály eddigi következményeit, és több növényfajnál visszafogottabb kilátásokat tartalmaz a korábbi előrejelzésekhez képest. Az aszály hatását jelzi a kárbejelentések növekedő tendenciája is: augusztusra meghaladták a 75 ezer hektárt.

kukorica napraforgó szója
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Mennyi lesz az átlagtermés?

A legnagyobb területen termesztett kukoricánál már senki nem remél 9 tonna/hektáros országos átlaghozamot: most már az is biztatónak tűnik, ha elérjük a 6,6 tonnás hektárátlagot. Mint nemrég megírtuk, van, aki ennél sokkal kisebb mennyiséggel számol. Kulik Zoltán (Vitafort) úgy véli, bár lesz, ahol a kilenctonnás átlagot is elérik, országosan idén csupán öt tonna körüli kukorica-termésátlaggal lehet számolni. Ez azt jelenti, hogy ha addig marad is a 830 ezer hektáros betakarított terület, egy öttonnás átlagterméssel számolva idén összesen 4,15 millió tonna kukoricát takaríthatnak be.
A kamarai becslésben szereplő 6,6 tonnás átlag persze ennél jóval több lenne/lesz, és 870 ezer hektáron 5,8 millió tonnás kukoricatermést eredményezne. A tárca szerint tehát a kukorica idei várható termése továbbra is fedezi a hazai – 4 millió tonnára tehető – szükségleteket, az Agrárminisztérium szerint jelenleg nem látható olyan körülmény, amely miatt importra lenne szükség belőle a belföldi igények kielégítésére. Ennek megfelelően közvetlenül és közvetett módon Ukrajnából továbbra is tilos a termények importja, továbbá az importáló cégeknek kötelező bejelenteniük bármely más országból érkező termény importját a hazai hatóságoknál.

Napraforgó: 1,8; szója 300 ezer tonna?

A napraforgót a kukoricához képest várhatóan kevésbé érinti a nyári aszály, ugyanakkor ennél a növényfajnál is visszafogottabbak az előrejelzések a korábbiakhoz képest. A jelenleg becsült 2,7 tonna/hektáros hozammal számolva a 680 ezer hektáros területről 1,88 millió tonnás termés várható.

A kisebb területen termesztett növényfajok közül a szója pozitív meglepetéssel szolgált, a korábbi évek átlagához képest duplájára nőtt területen – 111 ezer hektáron – a jelenleg becsült 2,66 tonna/hektáros hozam mellett összesen 300 ezer tonna körüli termés realizálódhat. Belföldön cukorrépát 16 ezer hektáron termesztettek, 59 tonna/hektáros hozam mellett 963 ezer tonnát takaríthatnak be a gazdák az előzetes becslés szerint.