fbpx

Hetente százmilliárdok égtek el, idén nem segít az agrárium

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 26.

A 2023-es év rémálom volt a gazdaságban – infláció, inputanyag-áremelkedés, az orosz háború hatásai, és a többi. Egyedül a mezőgazdaság teljesített jól, legalábbis papíron: az agrárium értékben mért kibocsátása az egész nemzetgazdaság statisztikai teljesítményét (GDP) feljavította. Idén ez nem lesz így: a hőség elolvasztja a jó termés reményeit.

vihar napraforgó
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Már régen nem csak a kukorica, a napraforgó és a többi szántóföldi növény termés-átlaghozamait is lefelé módosítják az elemzők. A tengeri várható átlaga 17 százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyinál. Napraforgóból 9 százalékkal, csökkentették a várható termésátlagot, ami a legnagyobb mértékű korrekció az EU-ban, így hektáronként 2,73 tonnára számítanak a tavalyi 2,9 tonna után. Szójából 11 százalékkal lesz kevesebb, de az átlag így is jóval a fedezeti érték felett lesz várhatóan (2,64 t/ha).

Ez hetente mintegy százmilliárd forintos kárt okoz csak a kukorica esetében – kommentálta Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora a 24.hu-nak. A G7 gazdasági ehhez hozzátéve emlékeztet: az ország gazdasági teljesítménye (GDP) tavaly azért csökkent csak 0,7 százalékkal, mert a 2022-es aszály után fellendülő mezőgazdaság 2,2 százalékponttal javította a mutatót. Az idei első negyedévben a mezőgazdaság GDP-hozzájárulása lényegében semleges volt, ha ez az év későbbi részében érdemben negatívba fordulna, akkor a gyengélkedő ipar mellett még nehezebb lenne elérni az idénre várt 2,5 százalék körüli gazdasági növekedést. Jó termésben már senki sem bízik, de például Raskó György agrár-közgazdász szerint jó-közepes hozamokat még hozhat majd az őszi betakarítás.