fbpx

Súlyos hiány van lenmagból, de nem mi keresünk rajta…

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 10.

…mert keveset termelünk, és a magyar lenmagért 1,5-2-szeres árat kérnének, mint amennyiért a kínai vagy kazah áru bejön Európába. Pedig jövőre már a globális tartalékok is elfogyhatnak.

Egyedülálló helyzet alakulhat ki jövőre a lenmag világpiacán. A feldolgozáshoz szükséges alapanyagok iránti kereslet a jelenlegi szezonban messze, mintegy 100 ezer tonnával meghaladja a kínálat szintjét. Ha jövőre a csekély készletek is kimerülnek, ellátási problémák léphetnek fel a feldolgozóiparban. A hiány elsősorban annak a következménye, hogy a piac – illetve a mögötte álló feldolgozóipari igények – szerkezete átalakult, a lenmagolajat nagyrészt felváltotta a repce- és szójaolaj, adalékanyagok hozzáadásával.

olajlen lenmag

Európában évente durván 200 ezer tonna lenmagot termesztenek; a globális kereskedelemben évente majdnem 2 millió tonnányi áru forog. Az arányok érzékeltetéséhez elég annyi, hogy a fő fogyasztó, Kína a teljes tavalyi szezonban több mint 1 millió tonnát importált. A lenmag fő szállítói hagyományosan az Oroszország, Kazahsztán és Kanada, amelyek együttesen a világ lenmagexportjának mintegy 77%-át biztosították az elmúlt 10 évben. Nemcsak iparszerkezeti átalakulás történt, hanem a fő előállítók sorrendje is változott: Kanada részesedése 42%-ról 9%-ra csökkent, Oroszországé 23%-ról 42%-ra, Kazahsztáné pedig 11%-ról 28%-ra nőtt. Ám idén Kazahsztán mellett Kanada is kevesebbet termel.

A magyar termelés az európainak töredékszázalékát adja, így aztán nem csoda, hogy az árversenyben a hazai termény nem igazán rúg labdába a határokon túl. Októberben a kazah lenmag 100-1000 tonnás tételekben 500 euró/tonna áron kelt el, ezzel a szűken 200 ezres árral szemben a magyar nagytermelők tonnánként 300-400 ezer forintos áron szeretnék eladni a lenmagot.