fbpx

Lóazonosítási tanfolyam: online, térítésmentesen

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 18.

Lóazonosítási képzést hirdet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai szervezetek kérésére. Az e-learning tanfolyam bárki térítésmentesen részt vehet, de lóféle-azonosítás csak a kibocsátó szervek /felhatalmazással rendelkező szervezetek engedélyével és megbízásából végezhető.

Ló és idomára, egy hölgy.
Lovak azonosítására csak engedéllyel rendelkező jogosult (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Szakmai szervezetek kezdeményezték, Nébih rábólintott

A Nébih által szervezett lóazonosítási képzésen bárki térítés nélkül részt vehet, azonban a lóféle-azonosítás csak a kibocsátó szervek /felhatalmazással rendelkező szervezetek engedélyével és megbízásából végezhető, amelynek meglétét az azonosítást végző személynek hitelt érdemlően igazolnia kell a ló tartója, tulajdonosa felé.

A résztvevők megismerkedhetnek az azonosítással kapcsolatos elméleti tudnivalókkal (szín- és jegyleírás, lódiagram-rajzolás, dokumentációk), végül pedig egy teszt kitöltésével mérhetik fel szerzett tudásukat.

Pandémia van, gyakorlati rész nincs

A korábbiaktól eltérően – a járványhelyzetre való tekintettel – a képzés nem tartalmaz gyakorlati részt, azonban az elektronikus felületen valamennyi, az azonosítás szakszerű elvégzéséhez szükséges ismeretanyag, valamint a konkrét tananyag megtalálható a Nébih honlapjának távoktatási aloldalán (regisztráció után érhető el).

A hazai lótenyésztés helyzetéről, a lovassportról korábbi cikkünkben olvashat.

Forrás: Nébih közlemény
Összeállította: Barna Ferenc