fbpx

Újabb emberi fertőzés, aggasztó a madárinfluenza terjedése

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 28.

Ausztráliában egy gyermek szenvedett súlyos fertőzést, az USA-ban a napokban a második esetet azonosították az orvosok – világszerte egyre többet foglalkozik a humán- és állategészségügy a madarakról emlősökre, majd emberre is átterjedő madárinfluenza problémájával.

Oroszországból, Kínából jöttek az első hírek

Mint az első között az Agrárágazat is megírta, emberre először Oroszországban terjedt át emberre a madárinfluenza (H5N8) vírusa. Akkor egyből 7 ember betegedett meg, de – már amennyire általában hinni lehet az orosz hatóságoknak – a betegség könnyű lefolyású és gyors immunválasszal kísért esemény volt, további fertőzést pedig nem jelentettek. Idén már Kínából is jelentettek hasonló esetet: egy meg is halt a madárinfluenza H3N2 és H10N5 kombinált törzsének fertőzése következtében, fajokon átívelő átvitelt követően. A kínai hatóság szerint az emberről emberre való terjedés kockázata alacsony. A 63 éves nőnek alapbetegségei voltak (többek közt köhögés, torokfájás, láz és más tünetekkel). A közeli környezetéből vett érintkezési szűrései negatívak voltak, nem találtak gyanús esetet.

szarvasmarha kacsa madárinfluenza

Az USA-ban tehénről terjedt emberre

Ugyancsak év elején érkeztek az első hírek arról, hogy az USA-ban is terjed a H5N1 madárinfluenza, ami tejelőteheneket támad meg. Az emlősökre való áttét nem új: arról már 2022-ben is írtunk, hogy egyre több emlőst fertőz meg az eredetileg vad- és haszontartású madarakat megtámadó vírus. Az USA-ban eddig csak egyetlen gazdálkodó fertőződött meg, de szakemberek szerint félő, hogy a tehenek közötti terjedés hozzásegítheti a vírust, hogy jobban alkalmazkodjon az emberhez. A kórokozót április 26-ig több mint harminc tejgazdaságban azonosították, kilenc amerikai államban. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szerint a H5N1 vírus darabkái már a polcokon lévő minden ötödik tejből kimutathatók, míg további vizsgálatok szerint a tejben nincs fertőző vírus, és a kórokozót a pasztőrözés inaktiválja.

Súlyos eset egy Indiában járt gyereknél

Az elmúlt hónapokban egy ausztráliai eset híre járta be a szaksajtót, amiben gyermek súlyos fertőzést szenvedett. Az Indiában tett utazásról hazatérő gyerek már jól van, és nincs hír további fertőzésre. Ezen kívül egy másik, egyemberes megbetegedést észleltek egy tejfeldolgozónál. A gyereket érintő fertőzés a magas patogenitású H5N1-hez köthető. A jelentések általában kitérnek rá, hogy a madárinfluenzának számos különböző altípusának legtöbbje nem fertőzi meg az embert. Ugyanakkor a szezonális influenza-védőoltás nem óv a madárinfluenza ellen, de segíthet megelőzni a magas patogenitású madárinfluenza és a szezonális influenza keveredését, ami új mutáns vírusokhoz vezethet, amelyek gyorsan terjedhetnek. Ez rámutat a szezonális influenza elleni védőoltás fontosságára, különösen a baromfitenyésztéssel foglalkozó dolgozók és a járványkitörésekkel sújtott területekre utazók számára, hogy csökkentsék az új emberi pandémiás vírusok megjelenésének kockázatát.

A második eset

A legfrissebb eset május végén történt: Michigan államban azonosítottak egy magas patogenitású madárinfluenza-vírusfertőzést az Egyesült Államokban. Ez a második olyan eset, amely az A(H5N1) folyamatos többállapotú kitöréséhez kapcsolódik tejelő teheneknél. [i] A texasi esethez hasonlóan az egyén egy tehenészet dolgozója, ahol a H5N1 vírust azonosították tehenekben. Míg a személytől származó orrváladék influenza-tesztje negatív lett Michigan államban, a beteg szemkenetét a CDC-be szállították, és az influenza A(H5) vírusra pozitívnak bizonyult, ami szemfertőzést jelez. A texasi esethez hasonlóan a páciens csak szemtünetekről számolt be.

Ezt kell és lehet tenni

Veszélyben, kitettségben tehát azok vannak, akik érintkeznek fertőzött madarakkal vagy állatokkal, vagy azok váladékaival, miközben a világ érintett területein tartózkodnak. Ritkán a madárinfluenza-fertőzés embernél hosszabb ideig tartó érintkezés esetén egy másik személyre is átterjedhet. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a H5N1 madárinfluenza világszerte keringő törzsei könnyen átterjedhetnének emberről emberre. Ebben az esetben az érintkezés nyomon követése megállapította, hogy nincs bizonyíték az emberekre való továbbterjedésre. A tünetek általában láz, köhögés, fejfájás, izomfájdalom és légúti tünetek. Egyéb korai tünetek közé tartozhatnak a kötőhártya-gyulladás és a gyomor-bélrendszeri tünetek. A fertőzés gyorsan súlyos légúti betegséggé és neurológiai elváltozásokká alakulhat. A madárinfluenza fertőzött madárral (élve vagy elhullva) való szoros érintkezés útján terjed, pl. a fertőzött madarak kezelése, az ürülék vagy az alom megérintése, vagy a fertőzött baromfi leölése/főzésre való előkészítése. Nem kapható el a madárinfluenza teljesen főtt baromfi vagy tojás elfogyasztásával, még ott sem, ahol madárinfluenza járvány terjed. Ugyanakkor ajánlott az ilyen kitettségnél fokozottan ügyelni a minimális higiéniára: kerülni a baromfitelepeket és a baromfipiacokat (különösen nem európai léptékű élelmiszerbiztonságot tanúsító térségekben), alaposan kezet mosni a madarakkal, nyers baromfitermékekkel, tojással való érintkezés után.