fbpx

Fontos javaslat a madárinfluenza megelőzésére oltás után

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 13.

A vakcinázás fontos a madárinfluenza elleni küzdelemben, de kell egy stratégiai felügyeleti rendszer is, ami csökkenti a vírus terjedésének kockázatát.

Erre jutott az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), miután a kutatások értékelték a madárinfluenza hatékony felügyeletének és a kockázatcsökkentő intézkedések lehetőségeit. Az oltás utáni felügyelet kulcsfontosságú a madárinfluenza-kitörések azonnali észleléséhez és a betegségmentesség bizonyításához, lehetővé téve a madarak biztonságos mozgását – áll az EFSA kutatásában, ami a sürgősségi és megelőző vakcinázást követő kockázatcsökkentési lehetőségeket is értékeli. A magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) elleni sürgősségi vakcinázás esetében a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az új járványkitörések korai felismerését célzó felügyeleti rendszereknek a baromfi típusát és az állomány méretét kell hatékonynak tekinteni. Ha a vakcinázás megelőző jellegű, a betegség hiányának bizonyítására legfeljebb 15 elhullott madár havi virológiai vizsgálata javasolt a baromfi és a kapcsolódó termékek mozgásának biztosítása érdekében. Emellett mind a vakcinázott, mind a be nem oltott állományokat passzív felügyeletnek kell alávetni.

„A védőoltás fontos eszköz a madárinfluenza elleni küzdelemben, és az integrált járványvédelmi megközelítés részeként ajánlott. Mindazonáltal szükség van egy stratégiai felügyeleti rendszer nyomon követésére és olyan intézkedések végrehajtására, amelyek csökkentik a vírus terjedésének kockázatát” – mondta Frank Verdonck, az EFSA biológiai veszélyekkel, valamint állategészségügyi és állatjóléti egységének vezetője. Hozzátette: a magas szintű biológiai biztonság fenntartása akkor is alapvető fontosságú, ha oltást alkalmaznak.