fbpx

Agrilevante: a híd Olaszország és Magyarország között

Írta: Agrárágazat-2023/08. lapszám cikke - 2023 július 28. -Hirdetés

Több mint 8000 mezőgazdasági és kertészeti gép, felszerelés, valamint alkatrész, több tucat technológiai és gazdaságpolitikai témájú konferencia, 45000 négyzetméter kiállítóterületen 230 kiállító céggel, akik már visszaigazolták részvételüket.

A 2023-as Agrilevante, a mediterrán, balkáni és Duna-menti régió mezőgazdasági technológiáinak nagyszabású bemutatója október 5–8. között kerül megrendezésre Bariban. A vásár jelentős szakmai eseményhez méltó számokkal közeledik a rajtvonalhoz.

Bár külön termelési sajátosságokkal rendelkeznek, a fenti térségek országait összekötik a hasonló erőforrások és a mezőgazdasági termelés iránti elhivatottság, különösen a zöldség-gyümölcs ágazatban.

A FederUnacoma szövetség által szervezett vásáron 18 ország gépgyártói vesznek részt, és mintegy 60 országból várnak látogatókat Európa déli részéről, Észak-Afrikából, a szubszaharai Afrikából, a Közel-Keletről és a Balkánról. Ezenkívül az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) és a FederUnacoma szervezésében 35 ország beszerzőit látják vendégül, akik üzleti találkozókon vesznek majd részt, hogy új generációs technológiákat vásároljanak a gabonatermesztés, a borászat, az olívatermesztés, a zöldség-gyümölcs ágazat, valamint az állattartás és a bioenergia-előállítás hatékonyabbá tételéhez.  

Az Agrilevante vásárra számos magyar résztvevőt várnak: nemcsak beszerzőket és szakembereket, hanem egy hivatalos küldöttséget is, melynek szervezése jelenleg zajlik az Olasz Külkereskedelmi Intézeten keresztül. A FederUnacoma szövetség szerint idén októberben folytatódni fog az előző három esemény tendenciája, melyek során egyre több látogató érkezik a Duna-menti országból. A magyar mezőgazdasági szereplők növekvő érdeklődése az Agrilevante vásár iránt tükrözi az egyre szorosabb olasz-magyar együttműködést a mezőgazdasági gépesítés területén.

Az Istat olasz statisztikai hivatal adatai alapján, a FederUnacoma által kiadott jelentés szerint a 2020–2022 közti három év alatt az Olaszországból exportált mezőgazdasági technológiák értéke közel kétszeresére emelkedett: 55,3 millió euróról körülbelül 104 millió euróra. A Made in Italy technológiák népszerűsége a 2023. január–márciusi időszakban is töretlen volt, a főleg traktorexport által uralt szektor +7,7%-os növekedést ért el 2022 első három hónapjához viszonyítva. „Az Agrilevante stratégiai jelentőséggel bír a magyar szakemberek számára – fűzte hozzá a FederUnacoma –, mivel lehetővé teszi, hogy megismerhessék az egyre népszerűbb technológiákat és kiválaszthassák a különböző munkálatokhoz legmegfelelőbb gépeket.