fbpx

Mestermunka a kukoricában

Írta: - 2023 május 12. -Hirdetés

A kukorica termésmennyiségét, jövedelmezőségét nagyban meghatározza a gyomirtás hatékonysága. A kukorica gyomelnyomó képessége csak 6-8 leveles fejlettségi állapotában, a sorok záródását követően alakul ki, addig a gyomnövényekkel szembeni kompetíciós előnyt biztosítani kell számára.

Az elmúlt évtized egyre szélsőségesebb csapadékviszonyai, illetve az egyre gyakoribb aszály a posztemergens gyomirtási technológia elterjedését eredményezte. A posztemergens gyomirtás előnyei között kell megemlíteni, hogy kevésbé függ a talajmunka minőségétől, és a hatásához nincs szüksége a bemosócsapadékra.

A 2018-2019 évben végezett Hatodik Országos Szántóföldi Gyomfelvételezés eredményei a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumon kerültek ismertetésre, mely szerint a kukorica tíz legfontosabb nyárutói gyomnövénye között szerepel a fenyércirok (Sorghum halepense), a fakó muhar (Setaria pumila), a fehér libatop (Chenopoidum album), a parlagfű (Ambrosia elatior) és a csattanó maszlag (Datura stramonium). Az évelő gyomnövények, illetve számos mélyről csírázó gyomfaj ellen posztemergensen tudunk csak hatékonyan védekezni.

A KITE kukoricagyomirtási technológiája posztemergens kezelésre (kukorica 3-5 leveles fenológia állapotában) a foramszulfuron + izoxadifen-etil + jodoszulfuron-metil-Na hatóanyagkombinációt tartalmazó MESTER®-t javasolja MERO® felszívódást elősegítő segédanyaggal együtt kijuttatva. A KITE kínálatában elérhető Mester Pack csomag 700 g Mester®-t és 10 l Mero®-t tartalmaz, mely
5 hektár kukorica gyomirtására elengedő.  

A foramszulfuron és a jodoszulfuron-metil-nátrium hatóanyagkombináció kiváló hatékonyságot biztosít a kakaslábfű (Echinochloa crus-galli), a fakómuhar (Setaria pumila), termesztett köles (Panicum miliaceum) ellen azok 1-3 leveles állapotában, illetve a fenyércirok (Sorghum halepense) magról kelő és évelő alakja ellen. A magról kelő kétszikű gyomnövények közül a csattanó maszlag (Datura stramonium), a fekete csucsor (Solanum nigrum), a selyemmályva (Abutilon theophrasti) a fehér libatop (Chenopodium album) és a parlagfű (Ambrosia elatior) ellen kiváló hatékonyságot biztosít a gyomnövények 2-4 leveles állapotában, de meg kell említeni a mezei acat (Cirsium arvense) elleni hatékonyságát is. A készítmény a kukorica 3-5 leveles fenológiai állapotában juttatható ki, mely során a MERO® használata elengedhetetlen, ugyanis jelentősen javítja a hatóanyag felszívódását, ezért a kezelést követően 2 óra múlva „esőálló”.

mezei acat
A Mester Pack hatékonysága mezei acat ellen

A Mester Pack felhasználható a forgatás nélküli talajművelést előtérbe helyező Agro-ökológiai Program-ban, illetve terbutilazinmentes technológiában.

A kukorica növényvédelmével kapcsolatos további információkkal kapcsolatban keresse agronómiai-üzletkötő szaktanácsadóinkat!