fbpx

Tudják, mit termeltek az őseink, és talán hogy mit fognak az utódaink

Írta: Sándor Ildikó - 2024 szeptember 06.

Szántóföldi növénytermesztő birtok kategória –
Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ

Baktay Borbála
Baktay Borbála

Dr. Szelényi Lajos orvos végrendeletében a magyar államra hagyta 1885-ben tápiószelei birtokait, ahol már akkoriban is mezőgazdasági kísérletek és képzések folytak. Mai nevén a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ most is ezeken a területeken látja el tevékenységét, az országos szántóföldi- és zöldségnövénygénbank-gyűjteményét őrzi és fejleszti, agrobotanikai vizsgálatokat végez és dokumentál. A Magyarországon termesztett vagy termeszthető valamennyi szántóföldi és zöldségnövényből rendelkeznek gyűjteményekkel és hűtött magtárolókban őrzött genetikaitartalék-mintákkal és -adatokkal. Az itt fellelhető növények között vannak kultúrnövények vadon élő ősi típusai, köztermesztésből kiszorult régi nemesített fajták, más forrásból nem beszerezhető külföldi génforrások, speciális tulajdonságokkal rendelkező törzsek és vonalak, illetve klónok, vad növényfajok, de számtalan gyümölcs- és szőlőfajta is.

A gyűjtemények felszaporítása, felújító vetése, a közép- és hosszú távú megőrzéshez, valamint az értékelő vizsgálatokhoz és magcseréhez szükséges mennyiségű és minőségű szaporítóanyag biztosítása érdekében végzett munka a génbank szántóföldi területein zajlik, közel 300 hektáron. Évente átlagosan 7000 különböző tétel felszaporítását/felújító vetését végzik itt, így fordulhat elő, hogy 8000-féle búza vagy 1700-féle paradicsom genetikáját tudták megőrizni Tápiószelén. A növénytermesztés fejlődése és a klímaváltozás okán várhatóan nőni fog a speciális alkalmazkodóképesség és minőség iránti igény, és felértékelődik a génbankok szerepe.

Az intézet integrált növényvédelmet folytat annak érdekében, hogy minél jobban kíméljék az élővilágot, emellett 5,4 hektáron biogazdálkodást végez, így az sem ritka, hogy nyulak vagy rókák bukfenceznek a birtokon; itt valóban a biodiverzitás részeként kezelik őket. A magbanki hűtőtárolók nyári megnövekedett energiaigényét napelempark szolgálja ki, és egyre több dolgozó elektromos autóval közlekedik a napi munkája során.

A génbank szerves része a tiszafagyűjteménnyel rendelkező, vízinövényekben és őshonos fafajokban, cserjékben gazdag Agrobotanikus Kert is. Jelenleg közel 200 faj, illetve változat található az egyre bővülő, arborétum jellegű parkban.

Elindult az MLB közönségszavazása. A következő linken Ön is leadhatja szavazatát:
https://agrotrend.hu/magyarorszag-legszebb-birtoka-kozonsegszavazas/