fbpx

Növénykondicionálás, lombtrágyázás biotermesztésben

Írta: Agrárágazat-2023/12. lapszám cikke - 2023 december 24.

Kísérleti eredmények, 2023

A növénykondicionálók többségét a humuszanyagokat tartalmazó termékek adják. Közös tulajdonságuk, hogy nem egy adott életfolyamatot katalizálnak, mint például a hormonok, hanem a növény állapotának és fejlettségi szintjének megfelelően segítenek fenntartani az élettani folyamatok egyensúlyát, serkentve és segítve a növekedést és a fejlődést.

Csak kevés humin- és fulvosavas termékben vannak azonban jelen a növények számára is fontos szerves anyagok (pl. enzimek, enzimaktivátorok, aminosavak, karbonsavak, vitaminok). Ezek támogatják a növény élettani folyamatait, fokozzák az anyagcserét, a légzést, javítják és gyorsítják a tápanyagok felvételét és hasznosulását. Hatékonyan kezelik a biotikus és abiotikus stresszt, valamint a pre- és posztgyomirtó szerek esetleges negatív hatását. A növénykondicionálók gombaölő szerekkel együtt kijuttatva fokozzák azok hatékonyságát! A növénykondicionálókat lombtrágyákkal együttesen javasoljuk kijuttatni, a szinergiahatás érdekében!

Kísérleti eredményeink

Vizsgálatainkat Oláh Richárd független értékelő szakember végezte.

2023 – tönkölybúza2022 őszén Bicsérden állítottunk be biotermesztésben tönkölybúza-kísérletet. A kezelt parcellán kívül kezeletlen kontroll terület is volt.

Alkalmazott technológia:

  1. kezelés: 6 l/ha növénykondicionáló + 2 l/ha mikro- és mezoelem-tartalmú lombtrágya + 0,5 l/ha Ca-tartalmú lombtrágya,

2. kezelés: 5 l/ha növénykondicionáló + 1 l/ha Mg-tartalmú lombtrágya.

A parcellák felvételezésére 2023. 06. 30-án (fenológia: BBCH99), közvetlenül aratás előtt került sor, a mintavételezés szabályait követve.

A kalászszám és a kalászsúly esetében is a kezelt területen jobb eredményt értünk el. 105,5%-kal több a kalászsúly a kezelt területen, mint a kontroll parcellán.

2023 – napraforgó

Bionapraforgó-kísérletünket is Bicsérden állítottuk be, melynek során a következő kezelést kapta meg az állomány: 5 l/ha növénykondicionáló + 2 l/ha Mg-tartalmú lombtrágya + 2 l/ha bór- és molibdéntartalmú lombtrágya. Emellett kezeletlen kontroll parcelláink voltak.

2023. 06. 22-én csillagbimbós állapotban (fenológia: BBCH55) NDVI-érték, SPAD-érték és csillagbimbó tömegének mérésére is sor került. Az 1. táblázat mutatja, hogy a huminsavas növénykondicionálás lombtrágyázással kombinálva a napraforgótáblán is hatásos volt. Az NVDI- és SPAD-értékek magasabbak voltak a kezelt területen.

A kezelt területen a csillagbimbók tömege 107,1%-a a kezeletlen kontrollhoz képest. Ezt szemlélteti az 1. kép is.

2023. 09. 18-án az átlag tányérátmérő 15,8 cm, míg a kezelt területen 16,4 cm. A kontroll területen az átlag ezerkaszat-tömeg 48,4 g, míg a kezelt területen az átlag 49,3 g, 8,2%-os szemnedvességnél.

2023 – lucerna

A biolucerna-kísérletet Bicsérden, 2023. 07. 13-án, kaszálás után két héttel vizsgáltuk. A kezelt területre 4 l/ha növénykondicionálót és 0,7 l/ha Mg-tartalmú lombtrágyát juttattunk ki.

A kezeletlen kontroll átlag friss tömege 46,8 g, míg a kezelt átlag 49,1 g.

A kezelt parcella NDVI-értéke 103,3%-a a kezeletlen kontrollénak.

2023 – szója

A szójaparcellák felvételezésére két időpontban, 2023. augusztus 2-án, a virágzás végén (BBCH 69) és 2023. október 5-én, teljes érésben (BBCH 89) került sor.

Alkalmazott technológia:

1. kezelés: 5 l/ha növénykondicionáló + 0,5 l/ha mikro- és mezoelem-tartalmú lombtrágya + 1 l/ha Mg-tartalmú lombtrágya + 1 l/ha bór- és molibdéntartalmú lombtrágya + 1 l/ha Zn-tartalmú lombtrágya, 2. grafikon. Friss tömeg lucernában,

2. kezelés: 5 l/ha növénykondicionáló + 1 l/ha bór- és molibdéntartalmú lombtrágya.

Az első felvételezés során mértük a SPAD-indexet és a vegetációs indexet (NDVI). A második felvételezési időpontban a hüvelyszámot (db/növény), a hüvelyemeletek számát (db/növény), a hüvelyek tömegét (g/hüvely), a hüvelyenkénti magszámot (db/hüvely) és az ezermagtömeget (g) mértük. A mérési eredményekből számított kezelésenkénti átlagokat a 2. és 3. táblázatban foglaltuk össze.

Mind az 1. és mind a 2. mérés során az összes vizsgált paraméter esetében a huminsavas növénykondicionálóval és lombtrágyával kezelt területen mértük a magasabb értékeket.

Eredményeink azt mutatják, hogy a humin- és fulvosavas növénykondicionálóval és lombtrágyával kezelt növénykultúrák esetében – a nagyobb zöldtömegnek köszönhetően – jobb asszimilációt, valamint hatékonyabb szervesanyag-beépülést tapasztalhatunk a kontroll parcellákon mért adatokhoz viszonyítva. Ezek az eredmények annak köszönhetők, hogy az alkalmazott technológia több ponton is képes beavatkozni a növény élettani folyamataiba, ezzel segítve és támogatva a megfelelő fejlődést, fenntartva a növény jó egészségi állapotát. Az ökológiai termesztésben felhasználható növénykondicionálók és lombtrágyák száma kevés, ezért súlyuk a biogazdálkodásban még jelentősebb lehet, mint a konvencionális gazdálkodásban.

Pais István
Huminisz Kft.