fbpx

Amiért a ma és a holnap nagy ígérete a szója

Írta: Kristóf Imre - 2023 február 27. -Hirdetés

A mostani szélsőséges időjárásban is gazdaságosan termeszthető növényt kínál a gazdák számára a Karintia Kft. A már több mint 25 éve a hazai piacon lévő cég az európai hírű Mauthner cégcsoport részeként első kézből jut kiváló, Pannon régióra nemesített genetikákhoz. Lapunknak az AGROmashEXPO-n mondták el a jövedelmező szójatermesztésről az ismereteiket.

Történelmi aszály károsította a mezőgazdaságot

Feljegyzések mutatják azt, hogy az elmúlt századokban is volt rendkívül aszályos időjárás itt a Kárpát-medence térségében. Majdnem biztosan állítható, hogy a mostani éghajlatváltozás következtében a következő években, évtizedekben ezek a szélsőséges időszakok egyre gyakrabban jelentkeznek majd Németh Lajos meteorológus, a Karintia Kft. klímatanácsadója szerint. – Nem vagyok éghajlatkutató, de azt biztosan állíthatom, hogy ez a szélsőséges időjárás, ami az elmúlt egy, másfél évre jellemző volt, már korábban is volt a Kárpát-medence térségében, de nem ilyen gyakorisággal, mint ami az elmúlt egy, két évtizedben történt.

Németh Lajos meteorológus
Németh Lajos meteorológus, a Karintia Kft. klímatanácsadója

Kiváló genetikával a bő termésért

Az aszályos nyár, a meleg tél nagy kihívás elé állítja a termelőket, hogy a szélsőséges időjáráshoz minél jobban alkalmazkodó növényfajokat, termesztéstechnológiákat alkalmazzanak. Gőzerővel dolgoznak a nemesítőházak is, hogy a legjobb stressztűrő fajtákat adhassák a gazdáknak a biztonságos termelés érdekében. – Az időjárási körülményeket nem tudjuk befolyásolni, de a gazdaságosabban termeszthető növényfajok kiválasztásával biztonságosabban és ezáltal eredményesebben gazdálkodhatunk. Meggyőződésünk, hogy a jövő növénye a szója, és számos érvet tudunk felsorakoztatni mellette. 2022 az időjárás tekintetében nagyon szomorú év volt, de a szója ebben a kritikus évben is meg tudta mutatni azt, hogy mennyire stabilan tud teljesíteni – nyilatkozta Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője.

szója

Emelt támogatási összeg növeli a bevételt

– Tavaly a szója termésátlaga megközelítette az 1,9 tonnát hektáronként országos szinten. Ez majd’ egy negyeddel kevesebb, mint az ötéves átlag, de ha összehasonlítjuk egyéb tavaszi kultúrákkal, akkor láthatjuk, hogy a szójatermelők igenis jól jártak, hiszen a 24%-os termésátlag csökkenés mellett is egy rentábilis, eredményes gazdálkodást tett lehetővé. Egy tonnánál van körülbelül a mi kalkulációnk szerint az a fedezeti pont, ahol már megéri a szójával foglalkozni. Nyilván a kalkulációban számolok a termeléshez kötött támogatással is, hiszen eddig hozzávetőlegesen 13 millió euró volt az az összeg, amely felosztása került a gazdák között. Jó hírem van, 2023-tól ez az összeg jelentősen meg fog emelkedni 15,9 millió euróra, ami azt jelenti, hogy kalkulációm szerint ez 90-100 ezer forint extra támogatást fog jelenteni a szójatermesztőknek. Tehát az a gazda, aki fémzárolt vetőmagot vet, aki gazdálkodási naplót vezet, és legalább egy tonna termést tud igazolni, az lényegében a termelési költségének durván az egynegyedét megkapja. Ez egy óriási lehetőség, egy óriási támogatás.

Ahol a magas vetőmag minőséghez magas genetikai tudás párosul…

Cégcsoportunk innovatív és intenzív szójanemesítési programjának köszönhetően az elmúlt években egyre több szójafajta kerülhet piacra, melyek közül számos fajta, Magyarországon is egyre nagyobb területen kerül köztermesztésbe.

A Karintia Kft. teljes hazai érésidejű igényeket (000 – I) lefedő szójagenetikái között megtalálhatóak AGROmashEXPO díjazott genetikák, sőt éréscsoport is. A nemesítőink magas minőségű munkáját igazolják a szélsőséges, 2022-évi eredmények is. Az üzemi körülmények között versenyző kultúrák közül ugyanis 2022-ben a szójafajták is megmérettethették magukat Vas megyében. Büszkék vagyunk arra, hogy a NAK termésverseny első 3 helyezését a Karintia Kft. Pannon régióra nemesített 00-s korai éréscsoportú, bőtermő, szójafajtával érték el.

Segítség a szójatermelőknek

A Karintia Kft.-nél már több mint egy évtizede segítik a szójatermesztőket az eredményes gazdálkodásban. Ám nem csupán a vetőmagot és az inputanyagokat biztosítják a termelők számára, hanem segítséget nyújtanak a termesztéstechnológia és a termény értékesítése során is. – Rendkívül ingadozik a piac, 1 napon belül akár 5-10 ezer forinttal is elmozdulhat a termény ára. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy segítsük ezen a téren is is a gazdákat annak érdekében, hogy az értékesítés a megfelelő információk birtokában születhessen meg. A Karintia Kft.-nél a Mauthner csoport részeiként elsősorban a Pannon-régióra nemesített bőtermő prémium fajtákkal állunk a gazdák rendelkezésére. A szójánál rendkívül fontos a fajtaválasztás mellett a vetőmag minősége is. A Karintia Kft. modern vetőmag gépsorokkal, innovatív vetőmag tárolási és mozgatási eszközökkel, magas minőségű oltástechnológiával, továbbá szigorú minőségvizsgálatokkal éri el a lehető legmagasabb vetőmag minőséget.

Többek között a vetőmag minősége fogja meghatározni azt, hogy a N kötéshez szükséges kellő gümőszám kialakuljon. 25-50 ezer forintos az a költség, amelyet a gazdák kijuttatnak a szója alá nitrogén formájában. Meggyőződésünk, hogy ez a kijuttatott nitrogén minőségi vetőmag használat és kellő technológiai fegyelem mellett nem feltétlenül szükséges. Látjuk Ausztriát, látjuk a német példát. Ott ugyanis jellemzően nitrogén pótlása nélkül termesztik a szóját– hangsúlyozta Bene Zoltán a Karintia Kft. cégvezetője.