fbpx

A gázolaj és a benzin is olcsóbb lesz

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 28.

Pénteken csökkennek a nagykereskedelmi üzemanyagárak: a benzin és a gázolaj ára is kevesebb lesz, előbbi bruttó 6 forinttal, míg a dízelért bruttó 4 forinttal fizetnek majd kevesebbet a benzinkutak. Ez a csökkentés várhatóan a kutakon is tapasztalható lesz.

Kistraktor a szőlőben
Válaszd a munkához a megfelelő munkagépet, üzemanyagot takaríthatsz meg vele (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni

Szerdán csak a benzin ára csökkent, hétvégére a gázolaj tarifája is kevesebb lesz. A nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia 94 forint, gázolajnál ugyanez az érték 92 forint.

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 653 Ft/liter*;
  • gázolaj – 682 Ft/liter*.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin átlagára marad a 647 forintos szinten, de a gázolaj bruttó átlagára a 678 forint lesz.

Cél az üzemanyagárak moderálása

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mol képviselőivel, valamint Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) elnökével tárgyalt a hét első felében, ahol az együttműködés szellemében az üzemanyagárak moderálása volt a központi téma.

A felek megvizsgálták az elmúlt időszak üzemanyagár emelkedésének okait és az árak várható alakulását, továbbá elemezték és konkretizálták az elmúlt időszakban felmerült problémákat, kockázati tényezőket.

Deklarálták a kiadott tájékoztatóban, hogy az üzemanyagellátás Magyarországon stabil és biztonságos, az üzemanyagárak emelkedése azonban nemzetközi és országspecifikus tényezőkre vezethető vissza.

Az árak alakulását jelentősen befolyásolta, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia is csökkentette termelését, így magasabb világpiaci ár alakult ki az üzemanyagok piacán, míg az országspecifikus tényezők közül külön kiemelték az orosz olaj Brenthez viszonyított árelőnyének csökkenését, továbbá a tranzitdíjak jelentős megemelését. Jelenleg ugyanis a Mol a piaci átlag három és ötszörösét kénytelen kifizetni a szállításért az ukrán és horvát vezetékhálózat tranzitdíjának növelése miatt.

Kamion
Az üzemanyagok árváltozása hatással van az infláció alakulására (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az üzemanyagárak nem lesznek szabadjára engedve

A kormányzatot képviselő miniszter az ágazat résztvevőinek világossá tette, hogy minden lehetséges eszközzel tompítani kívánja az üzemanyagárak növelését.

A hazai üzemanyagkereskedelem versenyen és a piaci kereslet-kínálat szabályain alapulva működik. A MÁSZ tagvállalatai és az iparág egyéb szereplői a versenypiaci szabályok betartásával, saját eszközeikkel mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a piaci egyensúly ne sérüljön, az egészséges verseny érvényesüljön és hogy ne lépjen fel ellátásbiztonsági kockázat” – áll a tárgyalásról kiadott közleményben, amelyben leszögezik: a magyar kormányzat számíthat ebben a MÁSZ-tagvállalatok együttműködésére.

A Mol leszögezte, hogy az iparágat sújtó jelentős terhek ellenére továbbra is eltökélt a regionális viszonylatban is versenyképes üzemanyagárak biztosítása mellett.

A vállalat olyan versenyen alapuló kiskereskedelmi árpolitikát folytat, amelynek keretébe a hazai ügyfeleket maradéktalanul kiszolgálja, a lakosság teherbíróképességét maximálisan figyelembe veszi, és a nemzetközi átmenő forgalom számára is versenyképes árakat biztosít – rögzítette az magyar olajtársaság álláspontját a Mol képviselője.

*A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában.