fbpx

Pályázz, igényelj támogatást hiba nélkül!

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 06.

A mezőgazdasági termelők szélesebb körű tájékoztatását szolgáló új honlapot indított az Agrárminisztérium, mely a Közös Agrárpolitika Stratégia Terv keretei között a területalapú támogatások szabályait és az új dotáviós formákat is bemutatja.

Lineár öntözőberendezés egy szakasza
A támogatások biztosítják a fejlesztés lehetőségét (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Korszakváltás megy végbe az agráriumban

Komoly változások zajlanak gazdasági és társadalmi szinten, sőt a fogyasztói szokások és igények terén is, ezzel párhuzamosan a mezőgazdaság területén is technológiai, piaci és generációs korszakváltást élünk meg.

Ma versenyelőnyt jelent a mezőgazdaságban, ha a gazdálkodók az új körülményekre megfelelő tudással, kellő alkalmazkodóképességgel és nyitottsággal reagálnak. A 2023 és 2027 közötti Közös Agrárpolitika minden magyar gazdálkodó számára biztosítja a fejlesztés lehetőségét, és megteremti a feltételeket a fenntartható termelési gyakorlat kialakításához.

Annak érdekében, hogy ehhez minden gazdálkodó a számára lehető legmegfelelőbb támogatásokat elérje, az Agrárminisztérium a folyamatos tájékoztatás és információ átadás érdekében új honlapot indított.

Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ)

Az új honlapon már elérhető a 2023-2027 között alkalmazandó és minden gazdálkodó által betartandó Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) fenntartására vonatkozó gyakorlatokat bemutató, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közös kiadvány, amely részletesen szemlélteti a szabályokat, fogalmakat és gyakorlati tudnivalókat.

A KIADVÁNYOK menüpont alatt elérhető a termeléshez kötött támogatások összetett szabályrendszerét összefoglaló szakmai anyag is.

A segédanyag az általános információk mellett sorra veszi a növénytermesztéshez, illetve az állattenyésztéshez tartozó termeléshez kötött támogatásokat is. Fontos újdonság, hogy a termeléshez kötött támogatások feltételrendszere 2023-tól összhangban kell legyen a víz keretirányelvvel.

Az Agrárminisztérium minden gazdálkodónak javasolja, hogy tájékozódjanak, kövessék nyomon az itt megjelenő kiadványokat. Előkészület alatt áll egy még több szakmai tartalommal feltöltött, korszerű felület, amely a most induló támogatási időszak összes támogatási jogcímével, pályázatával kapcsolatban, valamint a kapcsolódó szabályozásról és annak változásairól is tájékoztatást ad majd valamennyi érintettnek.

Forrás: Agrárminisztérium