fbpx

Pénz áll a házhoz – jön az előleg október második felében

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 29.

A piaci nehézségek közepette felértékelődik minden pénzügyi segítség, így a feltételek megteremtése után október 16-án idén is megkezdődik a közvetlen támogatások, valamint egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A mezőgazdasági munka
Az idei esztendőben különösen fontos minden olyan eszköz, ami a pénzügyi problémák enyhítéséhez hozzájárulhat (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az új rendszer idén tavasszal indult

A Közös Agrárpolitika (KAP) uniós reformja számos változást hozott az idei évben, az új előírásoknak történő megfelelés a gazdálkodók részéről alkalmazkodást és adminisztrációs feladatokat jelentett. Az érintettek idén tavasszal nyújthatták be első alkalommal az új rendszerben, az új szabályok alapján meghirdetett támogatási jogcímekre vonatkozó igényeiket.

A számos változásra való tekintettel elismerés és köszönet illeti a gazdákat, az őket segítő kamarai falugazdászokat, a szaktanácsadókat és a folyamatban közreműködőket – hangsúlyozta Nagy István.

Az előleg segíti az őszi munkákat

Az agrárkormányzat tisztában van az előlegfizetés magyar agrárium finanszírozási gyakorlatában kialakult jelentőségére, hiszen hosszú évek óta segíti az őszi munkák elvégzését. Az idei esztendőben különösen fontos minden olyan eszköz, ami a piaci problémák, magas költségszintek miatti likviditási problémák enyhítéséhez hozzájárulhat. Az előleg- és részfizetésekhez szükséges pénzügyi források rendelkezésre állnak a miniszter szerint.

Az előlegfizetésben az alaptámogatás mellett a kis- és közepes gazdaságok célzott támogatását biztosító új támogatási formán, az újraelosztó támogatáson is megindulnak az utalások.

Az érintettek a következő jogcímeken számíthatnak előlegfizetésre:

  • alaptámogatás,
  • újraelosztó támogatás,
  • termeléshez kötött támogatások (tejhasznú tehén, hízott bika, anyajuh, intenzív gyümölcs, extenzív gyümölcs),
  • agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást érintő vidékfejlesztési támogatások.

Forrás: AM Sajtóiroda