Hónapok óta radikálisan drágul a tej

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 24.

Ha betérünk egy boltba, magunk is szembesülünk a hirtelen megugrott árakkal. A tej átvételi ára igyekszik a termelési költség növekedésének nyomába érni.

tehenészet
A tej ára októbertől lendületesen nő (fotó: Horizont Média)

Megfizethetetlen vajárak

A kempteni árutőzsde radikális árkiugrást rögzített decemberben a tejtermékek piacán. A vaj- és soványtejpor-jegyzések alapján a tej zsírértéke egy év alatt 62 százalékkal, a fehérjeértéke 63 százalékkal nőtt, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 65 százalékkal volt magasabb 2021 decemberében, mint egy évvel ezelőtt. 2022 harmadik hetében Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára már 71 százalékkal volt magasabb a 2021. évinél, a sovány tejporé pedig 52 százalékkal nőtt. (Lásd: Agrárpiaci jelentések, AKI)

Kilőtt a tej ára

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 124,65 forint/kilogramm volt 2021 decemberében. A nyerstej átlagára13,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. Kiviteli ára ugyanekkor 143,29 forint/kilogramm volt, 34 százalékkal nőtt egy év alatt. Decemberben a boltokban a hazai előállítású tejtermékeket döntően 14-17 százalékkal drágábban lehetett megvásárolni, mint egy évvel azelőtt, legkevésbé az ömlesztett sajt (+8%) és a natúr vajkrém (+2%) ára nőtt.

nyerstej ára
Magyarországi nyerstej árának alakulása (forrás: tejtermek.hu)
nyerstej ára EU
Áraink más EU-tagországokhoz mérten (forrás: AKI)

Lásd még a témában cikkünket:

Magyar tej: jó adottságok, sovány remények az erős világpiacon

CÍMKÉK