fbpx

Kitart az 5. hőhullám, eső nélkül nagy bajban lesz a repce

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 31.

Miután csaknem 80 hőségrekord is megdőlt az idei nyáron, az ősz elején újabb hőhullám várható – írja az agrometeorológiai előrejelzés.

A negatív rekordok éve az idei. Már tavasszal jöttek nyári kánikulai napok, majd a legmelegebb nap (42 fokkal) Kiskunhalason volt júliusban. Előtte és utána tucatjával dőltek meg a melegrekordok, sőt, halálesetet is okozott a klímaválságos hőség. Az aszályos forróság június vége óta tart, és az idő előtt beérő kapásnövényekre hasonló csapást mér(t), mint a gabonákra. A napraforgó és a kukorica állományok a növényszáradás fenológiai fázisában járnak, a legtöbb helyen már teljesen elszáradtak az állományok. A 30 napos csapadékösszeg 10 és 50, a 90 napos pedig gyakorlatilag országszerte 30-130 mm-es hiányt mutat az átlagoshoz képest. A legtöbb kultúra elszáradt, a gyenge terméskilátásokon már egy kiadós eső sem segítene. Ugyanakkor lassan időszerű lenne a repce vetése, ami eső nélkül nem fog menni – a talaj nedvességviszonyai csak kisebb foltokban kielégítőek –, márpedig a következő héten sem várható csapadék. Hazánk nagyobb részén csaknem országszerte kritikusan száraz a teljes felső egyméteres réteg. Sőt, a forróság sem enyhül, hiába jön a szeptember, továbbra is 35 fok közeli csúcsértékekre számíthatunk.

talajművelés szárazság
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Összességében hazánk túlnyomó részén tovább szárad a talaj, és az aszály fokozódása várható. A hőmérséklet csúcsértéke végig 35 Celsius fok közelében alakul majd, csak az egyre hosszabbodó éjszakák hoznak némi felfrissülést.