fbpx

Kevés lesz a repce, már csak a drágulás mértéke a kérdés

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 17.

…érdemes lesz ezért már a hó végén lekötni az olajnövényt, mert kevés lesz az alapanyag, emelkedni fognak az árak.

Tonnánként legalább 20-30 eurós drágulás már most sejthető

Bár a francia tőzsde még nem igazolta vissza a várható trendet, számítani lehet rá, hogy alaposan megdrágul tavasszal a repce. Európában csökken a repcetermelés, a mostani szezonban az uniós országok kisebb repceterméssel számolnak, mint tavaly. Ennek legfőbb oka az őszi-téli időjárás. Az előrejelzések szerint az európai olajmagtermelés 12%-kal zsugorodik idén. A feldolgozókat már most aggasztja az alapanyaghiány, ezért szeretnék idejében bebiztosítani maguknak a repcemagot. Ukrajnában már elkezdték lekötni az augusztus-szeptemberi szállítású árut, amiért Németországba leszállítva jelenleg 405-415 eurót (kb. 161 ezer Ft) ajánlanak tonnánként. Az ukrán elemzők a következő két hónapban 20-30 eurós áremelkedést várnak a repcepiacon az európai termelés csökkenése miatt.

 

repce tavasszal
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

A németek már lekötik az ukrán termést

Az európai elemzők a most befutó első kötési ajánlatoktól 20-30 euróval jobbakat várnak március-áprilisban. A trendet erősíti, hogy nemcsak az EU-tagállamokban, hanem Ukrajnában is kisebb lesz a termés. A régi vetésű repce készletei Ukrajnában jelenleg gyakorlatilag kimerültek, így szinte nincs is vele kereskedés.

Laptársunk, a MezőHír ezért javasolja, hogy aki teheti, március végén kösse le a repcét. Nagy importszükségletet várható, amit Ausztrália felől sem könnyű kielégíteni a vörös-tengeri konfliktus. A németek ezért már most elkezdték lekötni az ukrán alapanyagot a gyáraik számára, és aggódva figyelik, hogy Kijev meg tud-e állapodni Varsóval a zavartalan tranzitban. Így is valószínű, hogy az európai beszerzők idén nagyobb mértékben kényszerülnek a drágább kanadai repce vásárlására.