fbpx

Jól sejtettük: nyerő lett a rovarcsapda a konferencián!

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 01.

A gazdáknak nincs más dolguk, mint figyelni a mobiltelefonjukat… Az Év agrárinnovációja díj a rovarcsapda fiatal csapatáé!

Minden nap friss, akár egész térségeket átfogó képet kaphatnak a rajzás aktuális intenzitásáról már nemcsak a kertészeti, hanem a szántóföldi kultúrák gazdái is. Ez annak a magyar találmánynak köszönhető, amit két huszonéves fejlesztett ki az utóbbi két-három évben – mondta lapunknak februárban a SMAPPLAB nevű startup képviselője, Bereczki Anna. Már akkor sejthető volt, hogy a fejlesztés további visszhangokat ver. A napokban pedig a Portfolio Agrárszektor Konferencián a szakmai zsűri döntése alapján Az Év agrárinnovációja díj nyertese lett a fejlesztőcég. A debreceni SMAPPLAB egy innovatív agrártechnológia startup, amely egyszerű, megfizethető és digitális megoldást kínál a kártevők elleni védekezéshez. A cég 2020-ban a NAK TechLab startup inkubációs programban indult el, precíziós rovarcsapdáit pedig ma már több mint tíz országban csaknem 250 ezer hektáron használják. 2023-ban bevezették új terméküket, a SMAPPLAB Mini-t, amely a világ első megfizethető és flexibilis digitális kártevő megfigyelő szolgáltatása. A SMAPPLAB Mini korai riasztásokat nyújt a kártevőkről, így a termelők időben megtehetnek minden szükséges intézkedést, illetve segít csökkenteni a növényvédőszer-felhasználást a kis- és a nagyüzemekben egyaránt. A SMAPPLAB Kft. kiterjedt csapdahálózatával nemcsak országos, hanem régiós szinten is nyomon követi a kártevőnyomás alakulását, így egyedülálló módon határokat átívelő tendenciákat is meg tudnak figyelni. A gazdáknak nincs más dolguk, mint a telefonjukat figyelni, ahol minden adatot (napi fogásszám, rajzásgörbe, meteorológiai adatok, heatmap) egy helyen érhetnek el. A napi szintű adatok pontos időzítést tesznek lehetővé, így segítve a biológia készítményekre történő átállást is. A cég rövid idő alatt a hazai, az európai, illetve a világ legnagyobb agráripari vállalatainak beszállítójává vált, és további célja, hogy a világ vezető kártevő-megfigyelő platformja legyen.

A díjat átadta Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója, a díjazott pedig Bereczki Anna, a SMAPPLAB Kft. ügyvezetője