fbpx

Nyolc év után az első jó hír a sertéstermelés szektorából

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 27.

Nyolc év után először tapasztalható enyhe növekedés a németországi levágott sertések számában. 2024 első hat hónapjában 21,9 millió sertést vágtak le az Európai Unió második számú sertéstermelő országában, ami haloványan bár, de végre növekedést mutat.

A 0,4%-os emelkedés, bő 78 ezer állattal több, mint az előző év azonos időszakában – jelentette a Destatis szövetségi statisztikai hivatal. A növekedés a 2023-ban levágott sertések számának 6,9%-os csökkenése után következett be. Ezek a vágási adatok 2,1 millió tonna sertéshúst eredményeztek, ami 22 400 tonnával, 1,1%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A termelési adatok hosszan tartó csökkenése után 2016 óta ez az első alkalom, hogy Németországban a sertéshústermelés egyik évről a másikra nőtt – kommentálja a német statisztikai hivatal. Az idei év első felében 21,1 millió levágott sertés származott német telepekről, ami szűk 97%-os részesedést jelent, és ez is kicsit több, mint tavaly. A többi 734 ezer állat főként Hollandiából, Dániából és Belgiumból érkezett.

sertésfeldolgozás vágóhíd
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kristóf Imre

A németországi teljes hústermelés 2024. I. félévében 3,4 millió tonna volt, 1,3%-kal több, mint 2023 első felében. A német vágóhídon összesen 24 millió sertést, szarvasmarhát, juhot, kecskét és lovat dolgoztak fel. 344,3 millió csirke és egyéb baromfi. Az összes megtermelt hús 62%-a sertésből származott, ami megerősíti, hogy az ország teljes hústermelésének döntő többségét továbbra is ők teszik ki.

Ugyanakkor ezeket a számokat még nem befolyásolták az afrikai sertéspestis (ASP) közelmúltban az ország nyugati részén kitört kitörései. Az elmúlt néhány hét során számos új ASP-esetet találtak több államban.