fbpx

Brutális növekedés a sertéstenyésztésben, mi volt a titkuk?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 25.

Ha a Holdról nem is, de az ország nemzeti kereskedelmi mérlegének egyensúlyában már megjelenik az az elképesztő növekedés, amit a sertéstenyésztés ért el.

Rossz viszonyok közt is szárnyal a kivitelük

Az utóbbi 8 év alatt a sertéshústermelés volumene 54,4%-kal, 3,4 millióról 5,2 millió tonnára nőtt a Brazil Sertéstartók Szövetsége (ABCS) 2024-es jelentése szerint. Ez olyan nagy volumen, hogy nagyban hozzájárult a brazil nemzetközi kereskedelmi mérleg egyensúlyához, miután az ország részesedése nőtt a globális sertéshúspiacon. Az export tekintetében ugyanis még lenyűgözőbb a teljesítmény: az említett 8 évben a sertéshúsexport bő 130%-kal, 472,5 ezer 1,1 millió tonnára nőtt. A termelékenység emelkedése hatással volt a sertéshús belföldi fogyasztásra való rendelkezésre állására is, ami 2015-2023 között bő 42%-kal 3 millió tonnáról 4,2 millió tonna fölé nőtt. (Az ABCS szerint a hazai piacon az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás a 2015. évi 15-ről 20,6 kg-ra nőtt, ami 36,4%-os növekedés.)

Mindez olyan globális környezetben történik, amikor világszerte csökken a sertéshústermelés, vagyis nem könnyű a piacon helyet találni az árunak – erről legutóbb ebben a cikkben írtunk!

Változatos ágazati együttműködések

Az okok között szerepel, hogy a brazil sertéstartás rendkívül összetett gazdasági ágazat, amely különböző termelési modelleket alkalmaz. A teljes termelésből a kocák 41%-a tartozik az integrált modellbe, 35%-a szövetkezeti, 24%-a független termelőhöz.

Az integrált modell a gyártók és a nagyvállalatok közötti szerződéseket foglalja magában: ezek szolgáltatnak inputot (genetika, takarmány és gyógyszer), míg a termelők felelősek az állatok létesítményeiért és gazdálkodásáért, majd a vágásra kész állatok a termelést feldolgozó és hazai és külföldi piacokra értékesítő iparágakba kerülnek. A termelők fizetésüket a tenyésztéstechnikai termelési eredmények, például a takarmányátalakítás, az elhullási arányok és egyéb mutatók alapján kapják.

Korszerűsítenek, munkát adnak

A szövetkezeti modellben irányított termelés, vágás folyik, de a termelők partnerek, és szavazati joggal rendelkeznek a kollektív döntésekben. A független termelői modell az ágazat kisebb, de jelentős részét képviseli. E változatos szerkezeti modell is hozzásegített az input-felhasználás hatékonyságának növekedéséhez, a brazil sertéstartás nemzetközi színtéren való versenyképességéhez – írja a Pigprogress. Az utóbbi időben csaknem 8%-kal csökkent az egységnyi hús előállítására takarmányfogyasztás, javult a technológia és az innovációk befogadásának aránya, több biotechnológiát, fejlett genetikát és a jobb takarmányokat használnak a brazilok.

Abban, hogy a brazil sertéshústermelés a világ egyik legnagyobbja lett, szerepe van annak is, hogy az ágazat csak 2023-ban mintegy 151 ezer közvetlen és 1,1 millió közvetett munkahelyet teremtett.