fbpx

A szőlőnek szolga kell, nem gazda

Írta: Sándor Ildikó - 2024 szeptember 05.

Határainkon túli birtok kategória – Szabó Pincészet – Karancs

Bálint Szabó Anasztázia
Bálint Szabó Anasztázia

Az alapvetően gabonatermesztéssel foglalkozó Szabó család története több száz évre nyúlik vissza Karancson, amit az 1633-ból származó családi címerük is igazol. A történelmi gyökerek mellett az 1967-ben megvásárolt Lanz Bulldog traktorra mint első beruházásukra is büszke a családfő, de azóta természetesen már korszerűen felszerelt géppark szolgálja a közel ezerhektáros szántóföldi gazdálkodást a környékbeli négy falu határában. Az egykoron „Arany répa díjas” karancsi növénytermesztő család repertoárjában a cukorrépát viszont felváltotta az őszi búza, az őszi árpa, a kukorica és a káposztarepce, a mennyiségi termelést pedig inkább a minőségre való törekvés.

Baranyában vannak Horvátország legtermékenyebb szántóföldjei, mégis a lassan mediterrán időjárás a konvencionális növénytermesztésnek ott is feladja a leckét. A szőlőtermesztésben és borászatban talán van kitörési pont, a karancsi borászok a horvát idegenforgalomban, a tengerparti turizmusban látnak felvevőpiacot, de neves magyarországi turisztikai és gasztrorendezvényeken, borkóstolókon is felbukkannak délbaranyai boraikkal. „Így talán nem kell eljutnunk az olajbogyó termesztéséig ezen a hőfokon, még akkor sem, ha a napsütéses órák száma már több ebben a faluban, mint Hvar szigetén” – vallja Bálint Szabó Anasztázia, aki szüleivel, húgával és „a férjekkel” továbbra is kiáll a családi tradíciók és a mezőgazdaság szeretete mellett.

Az 1200 hektáros délbaranyai borvidék része a család 4,5 hektárnyi szőlője, ahonnan olyan helyi különlegesség is a tartályokba kerül, mint a Graševina, amit idehaza mi olaszrizlingként ismerünk. A család 2006-ban kezdett a Báni-hegy déli domboldalán szőlőtermesztésbe, 2015 óta pedig a növénytermesztést a vendéglátással, falusi turizmussal is kiegészítik, aminek szerves része a borkóstoltatás. Kínálatukban olyan védett földrajzi eredetű, kiváló minőségű borok vannak, mint pl. az olaszrizling (Graševina), sauvignon blanc, pinot blanc, tramini, muscat ottonel, rosé, kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot.

A négygenerációs gazdász család tehát vendégszeretetével, boraival és a délbaranyai ízekkel tudja fogadni a hozzá betérőket.

Elindult az MLB közönségszavazása. A következő linken Ön is leadhatja szavazatát:
https://agrotrend.hu/magyarorszag-legszebb-birtoka-kozonsegszavazas/