fbpx

Cinikusan Optimistán

Írta: - 2014 március 20.

Benoit Anne francia vezető stratéga a magyar gazdaságról

A jelenlegihez képest inkább piac- és bankbarát politikát jósol a választások utáni időszakra Magyarország egyik legelismertebb pénzügyi megfigyelője. Benoit Anne, a Société Générale, a nagy francia bank vezető stratégája a Zentai Péternek adott interjújában azt mondja, hogy a forint a választások környékén és közvetlenül utána előbb gyengülni fog az euróval szemben hozzávetőlegesen 320 forintos szintig, majd 310 forint környékén fog stabilizálódni. Ez megfelel a jelenlegi kormányzati törekvéseknek és megfelel a külföldi befektetőknek is.

Az alapblog.hu-nak adott interjúban Benoit Anne elmondta, hogy meglátása szerint hazánk az elmúlt évek pénzpiaci biztonságát csakis a szerencsének köszönhette, s ha nem történik meg a beruházási klíma javítása, akkor egy romlási spirál indul be. A neves francia stratéga egyelőre nem látja jelét annak, hogy hazánkban beindulna a beruházási javak importja, hogy akár a külföldi, akár a belföldi befektetők mernének érdemi gazdasági növekedést generáló invesztíciókba kezdeni. Szerinte a banki szektor akadályoztatása és a hitelezés körüli félelmi légkör fenntartása miatt nincsenek helyből indított, hazai befektetések, beruházások. A gazdasági szereplők, akár magyarok, akár külföldiek, nem tudnak szerves, hosszú távra kiszámítható, politikamentes kapcsolatot kialakítani a pénzügyi, finanszírozási háttérintézményekkel. Tehát a klíma, az általános környezet kiszámíthatatlansága akadályozza a gazdaság érdemi beindulását. A szomszédos országokban ezzel szemben a helyi környezet ezt képes lehetővé tenni.

Benoit Anne szerint ma mindennél fontosabb a gazdasági növekedés erősítése. „A fizetési mérleget inkább csak terhelje és rontsa a beruházási javak importja! Ha emiatt romlana a fizetési mérleg, az akár még elfogadható is lenne, mert a növekedést szolgálná” – mondta. Példaként Lengyelországot említi, ahol szemben Magyarországgal jelentős a fizetési mérlegének hiánya, a lengyel államkötvények iránt mégis sokkal erősebb a bizalom, mint a magyarok iránt.

A Portfolio.hu budapesti konferenciáján készült interjúban a francia vezető stratéga végezetül elmondta, hogy ösztönei azt súgják, a választásokat követően piacbarát politikába kezd majd az új kormány, miáltal a külföldi befektetők általában derűlátóbban fordulnak majd Magyarország felé, mint eddig.

Teljes terjedelemben az alapblog.hu-n olvashatja:

http://www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/37-zentuccio/4800-iamsarcasticallybullishonhungary