fbpx

Kis számolással az jön ki, hogy idén is a szója jövedelmező

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 20.

Ha a szóját összevetjük a másik két tavaszi vetésű főnövénnyel, akkor a sokéves jövedelmezőségi trendet látunk érvényesülni: megint ez éri meg a legjobban.

Nem olvad el a plusz támogatás

A szójának helyzeti előnye van a kukoricával és a napraforgóval szemben, a termesztéshez kötött támogatás. Ez ugyan zárt kassza – ha nő a termésterület, akkor arányosan csökken az egy hektárra jutó külön támogatás. De mivel nyomós gazdaságpolitikai érdekek fűződnek Európában a szójatermesztéshez, ezért nem fordulhat elő, hogy ez a külön támogatás „elolvadjon”. Idén például itthon duplájára nőtt a szója-vetésterület – 60-70 ezerről 112 ezer hektárra –, a szemesfehérje-támogatás mégsem csökken a felére: nem hivatalos, de meg ízható forrásból kapott információnk szerint más támogatási alapoktól csorgatnak át pénzt, hogy a szójások érdekeltségét fenntartsák.

Csakhogy nem is ez a legerősebb érv a szója termesztésében.

Stabilan hozza a jövedelmező hozamokat

Ennél sokatmondóbb, hogy a szója idén is majdnem megél a „saját lábán” támogatás nélkül – már ott, ahol sikerül legalább 1,6-1,7 tonnát előállítani hektáronként. A szójának a másik két tavaszi növényhez képest közismerten alacsonyabb – vagy egyenesen nulla – a nitrogénműtrágya-igénye. Továbbá jóval kisebbek a logisztikai és feldolgozási költségei (szállítás, szárítás). A növényvédelme néha nagy gondosságot igényel, de ebben sem nagyon különbözik a „konkurenseitől” (a kukorica például idén a sivatagi időjárásban sokszor még védekezés ellenére is nagyon kitett a rovar- és gombakártételnek). A szója (a maga termőterületein) továbbá jobban bírta és bírja a klímaváltozással járó extrémitásokat, így a bekezdés elején említett mennyiség szinte mindig megvan. Az utóbbi 20 évben az országos átlag sosem ment 1,6 tonna alá, sőt, csak 4-5 esetben ment 2 tonna alá: a jellemző az, hogy idehaza 2,2-2,9 tonnás átlagokat aratnak hektáronként. Stabilabb tehát, mint a másik két tavaszi főnövény, amelyek 2022-ben és idén is sokkal jobban megszenvedték a nyári, őszi eleji száraz forróságot.

Előzi a tavaszi konkurenseket

A szója ára a régióban 150-170 ezer forint körül van. Ez azt jelenti, hogy 2 tonnás termésnél legalább 300 ezer forintos bevétele van a gazdaságnak, ehhez még hozzávéve a területalapú és termesztéshez kötött támogatásokat, stabil, jó nyereséggel kalkulálhat a termesztő. Idén egyénként nem 2, hanem 2,4-2,6 tonnás hektárátlagot várnak. Mindez a napraforgóval és a kukoricával összevetve már egészen máshogy fest. Idén a kukorica várható átlagtermése 5,1-5,4 tonna lesz hektáronként, ami a 70 ezres árral durván 350-380 ezres bevételt jelent – ez biztosan kevés lesz a szárítással 450–500 ezer forint fölé kúszó kiadásokkal szemben. A napraforgót 2,5 tonnás átlagra várják, 150 ezer forintos ára aligha lesz elég a legalább 370 ezer feletti kiadások fedezésére.

A jövedelmezőség közvetett érvei közt szerepelnek egyébként a szója agrotechnikai előnyei. A hüvelyes fehérjenövény erős gyökerei kiváló talajlazítók; gyökérgümői megkötik és szerves tápanyagként lokalizálják a talajban a levegő nitrogénjét – a szója tehát kitűnő elővetemény a gabonáknak.