fbpx

Főleg a takarmánybúza drágul, indulnak a nagy vásárlások

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 26.

A gyenge termések és az őszi szezonban induló felvásárlások miatt mind az étkezési, mind a takarmánybúza ára emelkedni kezdett – különösen az utóbbié.

Kisebb készletek, nagyobb mozgás

A legtöbb nagy búzatermő régióban gyengébb terméseredmények, így kisebb export várható, mint például tavaly. Mind az oroszoknál és az ukránoknál, mind az EU-ban – mindkét vonatkozásban az USDA szerint 18 és 17%-kal – csökken a búzakivitel volumene. Ugyancsak, sőt, jelentősen kisebb a termés például Marokkóban és Törökországban is. A MezőHír emlékeztet: az európai, illetve orosz és ukrán búzaexport fő célpiaca Afrika, ahová a fekete-tengeri búza potenciálisan olcsóbban juthat el. Az orosz kikötőkben szeptember 10-én 22 dolláros árelőnye volt az uniós (főleg román, bolgár) búzával szemben (218 dollár/tonna). Az orosz exportőrök a 2023/24-es szezonban az egyiptomi búzapiac 71 százalékát fedték le, míg az EU és Ukrajna együttesen a 25 százalékát. Törökország a belső piac védelmében október közepéig nem vásárol, és egyelőre Egyiptom sem ment túl messzire: az idén év végéig korábban meghirdetett szűk 4 millió tonnás igényéből eddig csak 280 ezer tonnát vásárolt.

takarmánybúza
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Meddig nőnek az árak?

Mindez alacsonyan tartotta eddig a búzaárakat, de most éppen a szűkös készletek és terméseredmények miatt az étkezi búzáé szerényebb, a takarmánybúza ára viszont határozott emelkedésnek indult. Nálunk – az AKI PÁIR adatai szerint – átlagosan 74,1 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával szeptember első hetében. Ez 7%-kal magasabb, mint tavaly ilyenkor, és nem várható, hogy elérje a 80 ezer forintos árat. A takarmánybúza tonnája 67-70 ezer forint volt szeptember elején, ami már 14%-kal több, mint tavaly ősz elején, és az ár emelkedésére számítanak.

Ugyancsak nőnek a takarmánybúza-árak Ukrajnában az aktív kereslet és az ennek megfelelő exportpiaci dinamika nyomán. A 2. és 3. osztályú búza árait főként 8,5-9,7 ezer hrivnya közt adták meg (ami durván 76 ezer forint), a takarmánybúza tonnás ára pedig a múlt héten 200-300 hrivnyával nőtt, így eléri a 69 ezer forintos árat.