fbpx

Állattartók: szigorodik a kártalanítás

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 14.

A jövőben csak az kaphat 100 százalékos kártalanítást, aki tényleg mindent megtett a kármegelőzésért.

 

kartalanitas

 

Ösztönzés a járványvédelemre

Miután a járványvédelem nem csak a hatóságok feladata, hanem elsősorban az állattartók felelőssége, a jövőben csak azok az állattartók kaphatnak 100 százalékos állami kártalanítást, akiknél egyértelműen megállapítható, hogy a járványmentes és a járványos időszakokban is törekedtek a kármegelőzésre, kárenyhítésre. Ezzel akarja a hazai agrár-közigazgatás ösztönözni az állattartókat a járványvédelmi intézkedések fokozására. Közben egyúttal egyszerűsítik is az állattartók adminisztrációs feladatait. Így értékelte dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, hogy az Agrárminisztérium módosította az egyes állat-járványügyi intézkedésekről és az azokkal összefüggő állami kártalanításról szóló rendeletet.

 

kartalanitas

 

Arányos megítélés júniustól

Az elmúlt években a Magyarországon is megjelent járványos állatbetegségek megelőzése, megfékezése és felszámolása szigorú hatósági intézkedéseket, sok esetben az állatok leölését, a tartásuk során használt eszközök megsemmisítését igényelte. A védekezés, ha az érintett állattartó a jogszabályi kötelezettségeiknek eleget tett, állami kártalanítás mellett történt. A 2021. június 8-án hatályba lépő jogszabálymódosítás lehetővé teszi a hatóság számára a védekezési intézkedésekért járó állami kártalanítás arányos megítélését a gazdáknak.
Az új kártalanítási rendszerben nagyobb hangsúlyt kap az állattartói felelősségvállalás: csak azok kaphatnak majd 100 százalékos állami kártalanítást, akik mind járványmentes időszakban, mind járványhelyzetben törekednek a kármegelőzésre, kárenyhítésre, sőt, akár az előírásos kötelezettségeken túlmutató intézkedéseit is tesznek. Ugyanakkor az adminisztratív terhek csökkentésével és az eljárásrend egyszerűsítésével, a megítélt kártalanítási összegek gyorsabb kifizetését is lehetővé teszi.

kartalanitas

 

Mielőbb jelenteni!

Az állattartónak, valamint az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjének (pl. élőállat-szállítók) jogszabályi kötelezettsége, hogy amennyiben állatai betegségét, szokatlan elhullását tapasztalja, mielőbb jelentse azt a helyi állategészségügyi hatóság felé. A késedelem nélküli bejelentés teszi lehetővé, hogy a szakemberek időben felismerjék az állatbetegségeket, és hatékonyan tudjanak fellépni ellenük, minimalizálva a betegség okozta károkat.

 

Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Összeállította: Kohout Zoltán