fbpx
762896

Módosultak egyes AKG-hez kapcsolódó szabályok

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 16.

Több ponton is változtak az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” címhez kapcsolódó támogatás szabályai, melyek mögött eltérő rendelet módosítások állnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján szedte össze az érdemi változásokat.

Méhlegelőn egyéb beporzó rovarok
Menet közben változnak a szabályok, figyelni kell (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A feltételesség követelményei

A támogatást igénylőnek a teljes kötelezettségvállalási időszak alatt a gazdasága teljes területén be kell tartania a feltételesség követelményeit. 2022. évben a Kölcsönös megfeleltetés részeit képező, az 50/2008. (IV. 24.) FVM rendeletben meghatározott Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotra (HMKÁ) vonatkozó feltételrendszer, valamint az itt meghatározott JFGK-kat kellett betartani, míg 2023. évtől a 14/2023. (IV.19.) AM rendelet – Feltételesség – követelményei kerülnek ellenőrzésre.

Ugyancsak a jogszabályi változások miatt a területek gyommentességére vonatkozó szabályokat 2022. évben a 10/2015. (III. 13.) FM rendelet (Zöldítés rendelet) 2. §-a alapján határozták meg, míg 2023 évtől a 13/2023. (IV. 19.) AM rendelete (a továbbiakban egységes kérelem rendelet) szerint kell teljesíteni (a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartására irányuló kritériumok és minimumtevékenységek).

Változik a Gazdálkodási Naplóra vonatkozó elvárás is

A 2023. évi Egységes Kérelem benyújtási időszakának utolsó napját követően (június 10.) a 13/2023. (IV. 19.) AM rendelet szerinti gazdálkodási napló fogadható el, mely a Nébih weboldalán érhető el. A tevékenységeket ezen esetben legkésőbb azok elvégzésétől számított 15 napon belül rögzíteni kell a gazdálkodási naplóba, néhány kivételtől eltekintve.

Eddig, vagyis a 2023. évi egységes kérelem benyújtási időszakának utolsó napját, azaz 2023. június 9-ét megelőző időszak tekintetében a Magyar Államkincstár honlapján közzétett gazdálkodási napló vezetése volt szükséges az eddig megszokott módon.

Fentiekhez kapcsolódóan pontosításra került, hogy a gazdálkodónak a 2023. évre vonatkozóan a 13/2023. (IV. 19.) AM rendelet szerinti gazdálkodási naplót, valamint az esetileg előírt tápanyag-gazdálkodási terv meghatározott adatait, a NÉBIH honlapján elérhető elektronikus Gazdálkodási Naplóba (e-GN) kell rögzíteni és benyújtani 2024. január 31-ig, ha nem az elektronikus naplót tölti a felületen.

Mezőgazdasági munkagép
A tevékenység elvégzését rögzíteni kell a Gazdálkodási Naplóba (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

AÖP feltételesség

Amennyiben a gazdálkodó egy AKG-ba bevitt területen az Agro-ökológiai Program keretében választja a talajtakarás szántóterületen gyakorlatot, illetve a nem termelő tájképi elemek és területek kijelölése gyakorlatot, vagy a Feltételesség keretében nem termelő területként bejelentett ökológiai másodvetést is el kíván számolni, abban az esetben adott évben ugyanazon területre nem jelölheti az AKG zöldtrágyázási célú másodvetést.

Zöldugar pont kiegészítésre került, miszerint a kaszálék a területről lehordható, figyelembe véve a HMKÁ minimális talajborításra vonatkozó előírásokat. Ezen túl bővült a szankciómentes visszavonási lehetőségek köre.

Támogatási kérelem visszavonása

A 1305/2013/EU rendelet 48. cikke alapján a támogatásban lévő gazdálkodónak lehetősége van a teljes támogatási kérelmét visszavonni, amennyiben módosulnak a kötelező előírások, követelmények vagy kötelezettségek.

Amennyiben 2023. január 1-jétől, a gazdálkodó a KAP Stratégiai Tervhez kapcsolódó feltételekkel a kötelezettségeket nem kívánja fenntartani, úgy a gazdálkodó kérelmére a támogatási jogviszonya megszűnik, és visszafizetési kötelezettsége nem keletkezik. Ez esetben a visszavonást 2023. szeptember 29-ig elektronikusan, ügyfélkapun keresztül kell benyújtani az Államkincstárhoz.

Repce és méh
Az eltérésnek, így a szankcióknak fokozatai vannak (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A túligénylés szankciójának mértéke és egyék kapcsolódó változások

  • Enyhe eltérésnek minősül, ha a bejelentett terület meghaladja a ténylegesen meglévő területet – tehát túligénylés kerül megállapításra –, úgy a ténylegesen meglévő terület alapján kiszámított támogatást a túligénylés mértékében (ha) megállapított különbség 0,75-szeresével kell csökkenteni, ha ez a különbség 3%-nál, vagy 2 hektárnál nagyobb, de legfeljebb a ténylegesen meglévő terület 20%-a.
  • Amennyiben a következő évben is előfordul enyhe eltérés, úgy a ténylegesen meglévő területet a különbség másfélszeresével kell csökkenteni.
  • Ha az eltérés meghaladja a ténylegesen meglévő terület 20%-át, úgy a ténylegesen meglévő területet a hektárban megállapított különbség másfélszeresével kell csökkenteni – ez a közepes eltérés.
  • Amennyiben egy enyhe eltérést követően a következő évben is megállapításra kerül egy közepes eltérés, úgy a ténylegesen meglévő területet a megállapított különbség háromszorosával kell csökkenteni.
  • Súlyos eltérésnek minősítik, amennyiben a különbség meghaladja a ténylegesen meglévő terület 50%-át, az érintett terménycsoportra támogatás nem nyújtható.

A levonandó összeg nem haladhatja meg a kifizethető területalapú támogatás 100%-át, azaz nincs áthúzódó szankció.

Forrás: NAK