fbpx

A sertéshús után a tej is fegyver az autópiaci háborúban

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 19.

Kína az egyik legnagyobb tejtermékimportőr az EU-ból, ezért nem mindegy, hogyan alakulnak a kereskedelmi kapcsolatok. Mivel az EU védi autóexportját Kínával szemben, az ázsiai ország most a sertéshús után a tejtermékek terén is megtorló lépésekre készül.

Nem fair a tejet is belekeverni

A kínai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy kivizsgálja az európai tejtermelőknek fizetett támogatások által okozott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat. Miután ez eddig nem zavarta a – gazdaságát ugyancsak állami támogatásokkal ellátó – kínai államot, nyilván ugyanolyan megtorló akcióról van szó, mint a sertéshúsexport esetében. Erről nemrég hosszabban is írtunk: miután az EU erősen védi autóiparát, ezért magas vámokkal igyekszik távol tartani a kínai állami támogatású elektromos autókat. Erre fel Kína érzékeny ponton vágna vissza: vámokkal szorítaná ki az európai sertéshúst.

Az európai tejipar ernyőszervezete, az Eucolait szerint mivel az EU hosszú évek óta a kiváló minőségű tejtermékek és -alapanyagok megbízható beszállítója a kínai piacon, igazságtalan és hátrányos lenne a tejtermékeket feláldozni az elektromos járművekkel kapcsolatos ipari konfliktusban. A bejelentés egy hasonló, júniusi, az EU sertéshúsiparával kapcsolatos vizsgálat nyomán született.

Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

A kínaiak egyébként a vizsgálandó termékek közé sorolják a friss és ömlesztett, valamint a kéksajtot, tejet és tejszínt, amiket közvetlenül vagy feldolgozás után élelmiszerként fogyasztanak. Peking konkrétan összesen 20 támogatási projektet vizsgál, amelyekből az EU tejipara profitál.

Az Európai Bizottság válaszul kijelentette: szorosan nyomon fogja követni az eljárást, határozottan megvédi az uniós tejipar és a közös agrárpolitika érdekeit, és szükség szerint beavatkozik annak biztosítása érdekében, hogy a vizsgálat teljes mértékben megfeleljen a WTO (Kereskedelmi Világszervezet) vonatkozó szabályainak.

Csökken a kínai kereslet

Kína valóban az egyik legnagyobb tejtermékimportőr az EU-ból, de a mostani vitától függetlenül is tény, hogy a kínai import egyre csökken a magasabb hazai termelés és önellátás miatt. (A holland Rabobank előrejelzése szerint Kína tejtermelése 2024-ben 3,2%-kal, 43,3 millió tonnára nő. Igaz, ugyanez a megfigyelő arra számít, hogy Kína tejtermelése 0,5%-kal csökken 2025-ben a gazdasági nyomás és az alacsonyabb kereslet miatt, ami már idén is a nettó import 12%-os visszaesését okozza 2023-hoz képest.) Az idei első félévben az európai tejtermékek kínai importja a legalacsonyabb volt 2018 óta: 1,2 millió tonna, ami éves szinten 14%-os csökkenést jelent 2022 óta. Kína legnagyobb tej- és tejtermék-beszállítója továbbra is Új-Zéland, ami 2024 első felében 51%-os piaci részesedést szerzett. A második az USA 13%-os részesedéssel. Európában a legnagyobb tejtermékexportőr Kínába Németország 7 százalékos részesedéssel és Franciaország 4 százalékos részesedéssel a teljes importból.