fbpx

Természetes alapú, preventív takarmány-kiegészítő

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 22.

Csökken a gyógykezelések száma, ezáltal produktívabb tenyésztési mutatókat és jobb termékminőséget érhetnek el a gazdák a pre-, és probiotikum tartalmú takarmány-kiegészítővel.

Tyúkok
Melléktermékeikből előállított természetes hatóanyagok hatásigazolása tenyészállat-nevelésben – az elsődleges cél (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az állatok antioxidáns-, humorális és celluláris immunstátuszát javítja a készítmény

A „Pre-, és probiotikum tartalmú takarmány-kiegészítő fejlesztése az állatok antioxidáns-, humorális és celluláris immunstátuszának javítására” című projekt konzorciumvezetője a NAGISZ Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.; a konzorciumi tagok a Debreceni Egyetem és a HAGE Hajdúsági Agráripari Zrt.

A 2017. december 1. és 2022. február 28. között futó program célja a növényekből és a feldolgozásuk során keletkező melléktermékeikből előállított természetes hatóanyagok hatásigazolása tyúk, pulyka és sertés tenyészállat-nevelésben és hízlalásban különböző korcsoportokban, üzemi körülmények között.

Az iparszerű baromfi- és sertéstartás alapelve a költség- és idő-hatékonyan termelés, azaz a gyors testtömeg-gyarapodás elérése és a termelőtér maximális hasznosítása. Mindez állandó stressz állapotot eredményez, amelynek következménye széleskörű és gazdaságilag rendkívül hátrányos: a betegségek kialakulása fokozott, a növekedés és takarmányértékesítés csökken, a vágási mutatók és a végtermék minősége romlik. A stressz általános velejárója, egyben a problémák fő okozója az immunrendszer csökkent működése, az immunszuppresszió.

A termesztett növényekből és azok melléktermékeiből előállított hatóanyagok jelentős immunerősítő hatással rendelkeznek, és fokozzák a szervezet stressztűrő képességét. A Debreceni Egyetem projektjének célja olyan takarmánykomponensek kifejlesztése, amelyek természetes immunstimuláló hatásuk révén képesek a baktériumok okozta és gyulladásos folyamatok prevenciójára. A fejlesztés eredményeként létrehozott új takarmány összetevők alkalmazása olyan technológiai megoldást jelent, amely kedvezőbb élettani feltételek biztosításával, ezáltal a gyógykezelések számának csökkentésével produktívabb tenyésztési mutatókat és jobb termékminőséget eredményez.

Tyúk
A takarmány-kiegészítővel folytatott kísérleti eredmények előre mutatóak (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A hatásvizsgálatok kiterjedtek a naturális mutatókra, élettani hatásokra és a biokémiai változásokra

Megállapítást nyert, hogy szoros összefüggés áll fenn a takarmányozás és az állatok redox homeosztázisát fenntartó rendszer működése, hiperhomocysteinémia- nem alkoholos zsírmáj, ateroszklerózis, hirtelen szívelhalás kialakulása között.

A kísérleti eredmények előre mutatóak, a fenti problémák kiküszöböléséhez megoldást nyújthat. Az elvégzett molekuláris biológiai és genetikai vizsgálatok alapján lehetőség lesz a megalapozott, új irányok kidolgozására, mind a tartástechnológiában, mind pedig a takarmányozási protokollban.

A projektben megszerzett tudás gyakorlati hasznosítására, ezek nagyüzemi állattartásban történő elterjesztése érdekében a partnerek tovább folytatják együttműködést.

Forrás: Debreceni Egyetem/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc