Új videók jelentek meg a „Tények/Tévhitek – Állattenyésztés” elnevezésű szakmai anyagok között, melyek a hús étrendben betöltött jelentőségével, az állattartás előnyeivel kapcsolatos tudományos ismereteket oszt meg.
Milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ?
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport által megjelentetett, a Dublini Nyilatkozatot aláíró nemzetközi szakértőkkel készített interjúk anyagainak felhasználásával indított, „Tények/Tévhitek – Állattenyésztés” elnevezésű szakmai videó alkategórián belül újabb videóinterjúk jelentek meg. Diana Rodgers táplálkozásszakértő a vele készített interjúkban a húsevéssel, a hús étrendben betöltött jelentőségével, az állattartás előnyeivel kapcsolatos tudományos ismereteket oszt meg.
Kifejti továbbá álláspontját arról, hogy ki táplálja a húsellenes narratívát és hogy milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ.
A tévhiteket tudományos alapon cáfolják
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-előállítás területén kiemelt feladatának tekinti a tagjai, a közvélemény és a döntéshozók minél szélesebb körű, hiteles forrásból származó információkon alapuló tájékoztatását. Ezen túl elengedhetetlennek tartja az állattenyésztési ágazatban tevékenykedő gazdálkodók megbecsülésének helyreállítását.
Ezt a munkát segítik a nemzetközi szakértőkkel készített gondolatébresztő interjúk magyar nyelvű fordításai is.
A folyamatosan bővülő tartalmú „Tények/Tévhitek – Állattenyésztés” című videó alkategória kialakításának célja, hogy az állattenyésztést, állattartást és az állatitermék-előállítást övező tévhiteket tudományos tényekre alapulóan oszlassa el és bemutassa az ágazat valódi helyét, szerepét a gazdaságban, a társadalomban és a bioszférában, ezáltal is hozzájárulva az állattenyésztési ágazat körüli viták kiegyensúlyozottságának megteremtéséhez.
A NAK ideológiája szerint az egyre erősödő, számos esetben egyoldalú szemléletet tükröző „zöld” szervezetek általi támadásokkal szemben az egyik leghatékonyabb eszköz a megfelelő és valós tényeken alapuló kommunikáció.
A videók az alábbi témaköröket érintik:
- Milyen fontos szerepe van a húsnak az étrendünkben?
- Milyen környezeti előnyökkel járhat az állattenyésztés?
- Az élelmiszer-előállítás és -elosztás etikai szempontjai
- Ki táplálja a húsellenes narratívát?
- Milyen szerepet tölt be az állattenyésztés a vidéki gazdálkodásban és az ökoszisztémák működésében?
- Milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ?
- Valóban kevesebb húst kellene ennünk?
A videók a NAK youtube csatornáján érhetők el, de megnyithatók a kamara „Tények/tévhitek – Állattenyésztés” aloldaláról is.
Forrás: NAK