fbpx

A tökéletes belépőszintű traktor a Kubota EK1-261

Írta: - 2023 május 18. -Hirdetés

Egyre több gazdaságban, a növekvő földméret vagy a professzionális munkavégzés miatt előtérbe kerülnek azok az egyszerűen kezelhető, több funkciós traktorok, melyek a kedvező ár mellett jó minőségben érhetők el az agrártermelők, a családi vállalkozások, a kisebb cégek, de akár magánszemélyek számára is.

A KUBOTA régóta ismert munkagépjei sokoldalúságairól, valamint a minőséghez való kötődéséhez. A sokoldalú igények miatt állította csatasorba a Kubota EK1-261 traktorját. A munkagép sokoldalúsága révén olyan feladatok széles körére használható, amelyek során megbízhatósága és robusztussága nyerő kombinációnak bizonyul.

Kubota EK1-261
A sokoldalú Kubota EK1-261 az agrárium számos területén jól alkalmazható (fotó: Kubota)

Melyek azok a területek, ahol erősnek bizonyul az EK1-261?

Motor

Mi az, amit egy motortól várunk? Erő, élettartam és kezelhetőség – mindez adott az EK1-261-nél, ugyanis egy Mitsubishi gyártású, robusztus, háromhengeres, 24 lóerős Stage V. fázisú, vízhűtéses dízelmotort kapott. A kiváló minőségű száraz légszűrő maximális teljesítményt és nagyszerű üzemanyag-hatékonyságot biztosít. A karbantartás egyszerűsítése érdekében érzékelő jelzi, ha a légszűrőt tisztítani kell. 

Ha már a könnyű karbantartásról van szó, ezt az egy részből álló motorburkolat is biztosítja, melynek segítségével szerszámok nélkül is gyorsan hozzá lehet férni a karbantartást igénylő pontokhoz. Ugyanakkor a nagy hűtőrács jó légáramlást biztosít a hűtőbordához, könnyen eltávolítható és kifújható.

Kubota EK1-261
Az egy részből álló motorburkolatnak köszönhetően gyorsan hozzá lehet férni a karbantartást igénylő pontokhoz (fotó: Kubota)

Sebességváltó

Egy jó váltótól elvárjuk, hogy könnyen váltható legyen még akkor is, ha ugyanabban a tartományban vezetik, és az áttétel az alkalmazás típusának megfelelő fokozatokkal működjön.

A traktorok állandó kapcsolódású, kilenc előre- és három hátrameneti sebességet tartalmazó sebességváltóval vannak felszerelve, amely menet közben is váltható. Az oldalakon található ergonomikus váltókarok még inkább támogatják a könnyű váltást. A traktor 18,2 km/órás maximális és 1,1 km/órás minimális sebessége (mindkét esetben 8,30 x 20 méretű hátsó abronccsal) a feladatoknak tökéletesen megfelelő sebességtartományokat biztosít.

A három tartományt felölelő sebességváltónak köszönhetően üzemelés közben nem merül fel a sebességváltó nyomaték-túlterhelésének kockázata

A traktor egy karral bekapcsolható négykerék-meghajtást is tartalmaz. A differenciálzárat pedál működteti. Az olajfürdős fékek és a független parkolófék pedig nagyfokú biztonságot adnak.

Kubota EK1-261
Az oldalt található ergonomikus váltókarok támogatják a könnyű kezelést (fotó: Kubota)

Munkakörnyezet

Az EK1-261 bizonyítja, hogy még egy ebbe a szegmensbe tartozó traktor esetében sem kell megalkudni a kényelem érdekében, hiszen

  • az ergonomikusan elhelyezett működtetőkarok,
  • a súly szerint állítható vezetőülés és a
  • hasznos részletek

mind segítenek gondoskodni a produktív munkavégzésről.

A vezetőtől jobbra és balra található működtetőkarok elrendezése logikus, pozíciójuk ergonomikus. A színkódolásnak köszönhetően a karok könnyen és egyértelműen azonosíthatók. A traktor emellett olyan hasznos apróságokat is felmutat, amelyek még inkább könnyítenek kezelésén. A mobiltelefon-tartó és -töltőaljzat gyakorlatilag egy töltőállomást biztosít a vezetőfülkében.

A vízszintes üléspozíció és a felfüggesztés is a kezelő testsúlyának megfelelően állítható. Ennek eredményeképpen csökken az anyagfáradás. A vezető jelenlétét érzékelő regisztrálja, távollétében a motor 10 másodperc után automatikusan lekapcsol.

Kubota EK1-261
A kétoldalt elhelyezett működtetőkarok elrendezése logikus, a színkódolásnak köszönhetően egyértelműen azonosíthatók (fotó: Kubota)

Hidraulika

Nagy kapacitású hátsó függesztő berendezés impozáns emelőkapacitással és stabil kialakítással bír. Az erőteljes 1N kategóriába tartozó, hárompontos, hátsó csatlakozó könnyen és intuitív módon kezelhető. A precíziós „Cat1” szabványos hátsó emelő berendezés és pozíciószabályozás a csatlakozó szerelvények hatékony kezelését teszi lehetővé. A maximum 750 kg-os emelőkapacitás révén még a nehéz munkagépeket is könnyű emelni. Az alsó csatlakozók könnyen állíthatók.

Az EK1-261 nyitott középpontú hidraulikus rendszerrel, és szabvány felszerelésként kettős működésű szeleppel van felszerelve.

Kubota EK1-261
Az erőteljes, 1N kategóriájú hárompontos hátsó felfüggesztés jól illeszthető a munkaeszközökhöz (fotó: Kubota)

Kiegészítők, melyek az EK-1 261 sokoldalúságát fokozzák

Hozzáadott értéket jelentenek az olyan praktikus kiegészítők, mint a

  • tágas szerszámosláda,
  • az erős hátsó lámpák, valamint
  • a homlokrakodó és elülső emelő hasznos opciója.

A tágas, jól felszerelt szerszámosláda praktikus és funkcionális, tartalmazza a kisebb karbantartási munkákhoz szükséges összes szerszámot.

Az állítható, erős hátsó munkalámpák szintén szabvány felszerelésnek minősülnek. Jól jönnek rossz látási viszonyok között, amikor a hátulra felszerelt munkagépeket ellenőrizni kell.

Az EK1-261 opcionálisan elülső emelővel is felszerelhető, a szintén választható négyrészes elülső ballaszt összsúlya 120 kg.

Kubota EK1-261
Az opcionális elülső emelő is növeli az EK1-261 sokoldalúságát (fotó: Kubota)

Van a Kubota EK1-261-nek még egy nagy előnye, ez pedig az országos szervizhálózat

A Két-KATA Kft. országos szervizhálózata nagy elismerést vívott ki magának partnerei között gyorsaságával és precíz munkavégzésével. Nagy tapasztalattal bíró szakembereik a KUBOTA® ellenőrzött folyamatai alapján végzik a karbantartó, illetve javító munkát, eredeti Kubota alkatrészek felhasználásával.

Kubota EK1-261
A szervizhálózat az ország teljes területén elérhető (fotó: Két-Kata)

Két-KATA Kft.
20 Zöld utca, Dány, 2118 Hungary
Tel./Fax: 00 36 28 465-053
E-mail: [email protected]