fbpx

Mentéskor is megsérült a különleges traktor, hatalmas a kár

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 29.

A Karpfhamer Fesztiválra utaztatták a rendkívül ritka, mindössze 4 példányban fennmaradt traktortípust, amikor a muzeális gép leesett a rakodóról. Sajnos, mentés közben újra – ekkor már végletesen megsérült.

A Karpfhamer Festre vezető úton leesett az alacsony rakodógépről az egyik utolsó, 1938-ban készült Hanomag veterán traktor. A balesetben szállító a traktorral akart átkelni a fesztivál területére vezető földútra, amikor a traktor lecsúszott a rakodóról. A rendőrség szerint a klasszikus autó nem volt biztosítva. Sajnos, a mentés során újabb szerencsétlenség történt: a klasszikus vontatógép középen egyszerűen kettészakadt – még a tárgyilagos rendőrségi jelentés is úgy fogalmazott: „kivégezték” a muzeális külsejű és értékű erőgépet: a kárérték körülbelül 50 ezer euró…

A legendás Hanomag különböző évjáratú traktorai egyébként nem véletlenül szerepelnek gyakran a híradásokban és a veteránjármű-történeti anyagokban. Az egyik leghíresebb felújítás során például luxusjárművé alakítottak egy 1939-es példányt.

Hanomag traktor
Illusztráció: ChiemseeMan